Saturday, March 14, 2015

"Αθώος" ο Σωκράτης για τους Μελβουρνιώτες δικαστές και ενόρκους

Από την εκδήλωση

Ενθουσίασε η δίκη του Σωκράτη στο Ελληνικό Μουσείο 

Αθώος ο μεγάλος φιλόσοφος από το κοινό της εκδήλωσης

Στο "Νέο Κόσμο' της Μελβούρνης διαβάζουμε :
12 Mar 2015
Στον περίβολο του Ελληνικού Μουσείου, το περασμένο Σάββατο, 7 Μαρτίου, έγινε για πρώτη φορά στην Αυστραλία, η επανάληψη της δίκης του Σωκράτη.
Ως γνωστόν, η κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον του το 399 π.Χ. και που οδήγησε στην καταδίκη του σε θάνατο στηριζόταν σε δύο σημεία: ότι δεν αναγνωρίζει τους θεούς της πόλης, εισάγοντας "καινά δαιμόνια" (νέους θεούς) και διαφθείρει τη νεολαία.
Στην αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη στο Ελληνικό Μουσείο -παραγωγή του γενικού διευθυντή Τζον Τατούλη- επτά διακεκριμένοι νομικοί της Αυστραλίας, Julian Burnside AO QC, Νίκος Πάπας QC, Ronald Merkel QC, Elizabeth King QC, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βικτώριας, Αιμίλιος Κύρου, και Lex Lasry, καθώς επίσης και η δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βικτώριας, Felicity Hampel, μαζί με 300 θεατές που παραβρέθηκαν στην σπάνια αυτή εκδήλωση και ανέλαβαν τον ρόλο των ενόρκων, καλέστηκαν να δικάσουν εκ νέου, τον μεγάλο φιλόσοφο.
Κατάμεστο το Pavillion του Μουσείου από ένα ειδήμονα, όσο και ποικίλο κοινό, από άτομα που ήλθαν από όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας για να παρακολουθήσουν το μοναδικό αυτό συμβάν, έδινε μήνυμα επιβεβαίωσης ότι η προσπάθεια της διεύθυνσης να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό στην ευρύτερη κοινωνία, βρίσκει ανταπόκριση.
"Διανύουμε την πορεία της υλοποίησης ενός έργου που συνίσταται στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πτυχές που δεν έχουν φωτιστεί μέχρι τώρα, προκαλούν όμως το ενδιαφέρον του ευρύτερου φάσματος της κοινωνίας", είπε ο Τζον Τατούλης, προσθέτοντας με ικανοποίηση ότι από την Σκοτία ζήτησαν να δανειστούν τη φόρμουλα της μοναδικής αυτής παράστασης.
Το ρόλο του Σωκράτη στην αναπαράσταση της δίκης του μεγάλου φιλοσόφου είχε αναλάβει ο γνωστός ηθοποιός, Τόνι Νικολακόπουλος, ενώ τον ρόλο του κατήγορου Μέλητου, υποδύθηκε ο, επίσης γνωστός ηθοποιός, Λεξ Μαρίνος. 
Παρ' ότι βασίζονταν στο γραπτό λόγο για την ερμηνεία του ρόλου τους, κατόρθωσαν να "πάρουν " το κοινό μαζί τους, ακριβώς όπως συνέβη και με τους συνήγορους υπεράσπισης Burnside και Merkel και τους δημόσιους κατήγορους Πάπα και King.
To κοινό -το οποίο, ας μη μας διαφεύγει, ήταν οι ένορκοι της πολύκροτης αυτής δίκης-, ήταν καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σε απόλυτη επαφή με τον δικαστικό κορμό. 
Τόσο οι δικαστές, όσο και οι ένορκοι αθώωσαν τον Σωκράτη, δικαιώνοντας την ελευθερία του λόγου και το υψηλό ιδανικό της ελεύθερης σκέψης.

2 comments:

  1. Εμείς θανάτωσαμρ τον Σωκράτη και οι Εβραίοι σταυρώνανε τον χριστό. Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αορατον..

    ReplyDelete
  2. Και ύστερα εγιναν αντικείμενο εμπορίου πάλι απο τούς εβραιοελληνες στο βωμό της κονόμας

    ReplyDelete

wibiya widget