Wednesday, February 25, 2015

Ανάκληση προϊόντος που ίσως προκαλεί αλλεργίες


Οδηγίες για ανάκληση προϊόντος από την κυπριακή αγορά γιατί ενδεχομένως να προκαλέσει αλλεργία έδωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες και καλούν τους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στους προμηθευτές. Το πρόϊόν έχει ήδη ανακληθεί από την ελληνική αγορά με εντολές του Ελληνικού Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επειδή περιέχει πρώτη ύλη (πάπρικα σε σκόνη), στην οποία ενδέχεται να υπάρχουν ίχνη αμυγδάλου, συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για προϊόν με την εμπορική ονομασία «Fajita seasoning mix Casa Fiesta». Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, μετά από έρευνα, έχουν εντοπίσει το εν λόγω προϊόν να κυκλοφορεί και στην κυπριακή αγορά και ως εκ τούτου έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά την εταιρεία η οποία το διακινεί, με οδηγίες για άμεση ανάκληση/απόσυρσή του και διόρθωση της σήμανσης.

Επειδή, ωστόσο, είναι δυνατόν κάποια ποσότητα του συγκεκριμένου προϊόντος να βρίσκεται ήδη στην κατοχή καταναλωτών, οι οποίοι παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στην κατανάλωση αμυγδάλου, αυτοί προτρέπονται όπως αποφύγουν να το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στους χώρους από όπου το αγόρασαν.

Επιπρόσθετα, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί και για το προϊόν «νιφάδες καλαμποκιού – corn flakes» που διακινείται στην Ελλάδα, στο οποίο διαπιστώθηκε αυξημένη συγκέντρωση μυκοτοξίνης DON (Deoxynivalenol), εξαιτίας επιμόλυνσης της πρώτης ύλης παρασκευής και για το οποίο ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που το έχουν στην κατοχή να μην το καταναλώσουν.

Το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία «365 νιφάδες καλαμποκιού» και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες διεξάγουν ελέγχους, για διαπίστωση κυκλοφορίας του συγκεκριμένου προϊόντος και στην κυπριακή αγορά.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας εάν εντοπιστεί το εν λόγω προϊόν στην κυπριακή αγορά θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για
ενημέρωσή του καταναλωτικού κοιδού.
25.2.15 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget