Monday, December 29, 2014

Δέκα οι νεκροί του Norman Atlantic - Ολοκληρωθηκαν οι απεγκλωβισμοί. Σύγχυση με τον αριθμό των επιβατών.

Στους 10 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα στο πλοίο Norman Atlantic ενώ έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές βρέθηκαν ακόμη δύο πτωμάτα μέσα στο πλοίοΔεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων. 
Νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι, έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 427 διασωθέντες.
Σύμφωνα με τον Λούπι μεταξύ των διασωθέντων είναι και τα 56 μέλη του πληρώματος. Στον κατάλογο των επιβαινόντων περιλαμβάνονταν 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 επιβάτες, όμως ο υπουργός σημείωσε ότι ο αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.
Σε κάθε περίπτωση «είναι πολύ πρόωρο» να μιλάμε για αγνοούμενους, επέμεινε ο υπουργός. Εξήγησε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. «Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι είπε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζεται αν και η επιχείρηση για την εκκένωση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί.
Σύγχυση με τον αριθμό των επιβατών
Ωστόσο αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic και το υπουργείο Ναυτιλίας έχει καλέσει για το λόγο αυτό εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.
Στέλεχος της εταιρείας που είχε μιλήσει νωρίτερα με το ΑΜΠΕ έκανε λόγο για 471 επιβαίνοντες (418 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα) και δεν απέκλεισε κάποιοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο.
Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή επικαλούμενο νωρίτερα το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης rcc που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, ανέφερε, ότι διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα από το Norman Atlantic.
Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί, ήδη από χθες Κυριακή, μόνο ο ένας Έλληνας, που έχασε τη ζωή του καθώς εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής του πλοίου.
Από πλευράς ελληνικού Λιμενικού ανακοινώθηκε ότι το Αρχηγείο του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων των διασωθέντων και της λίστας των επιβατών του Ε/Γ-Ο/Γ Norman Atlantic που έχει δοθεί από την εταιρεία στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την οριστική διακρίβωση του αριθμού πιθανόν αγνοουμένων.
Παράλληλα, για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ Norman Atlantic σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.
Επίσης το Λιμενικό ενημερώνει ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται τόσο εντός του πλοίου, όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Επιπλέον στη Ρώμη παράλληλα μεταβαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχει προταθεί και η αποστολή ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να ενισχύσουν τις έρευνες εντός του πλοίου.
Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν τέσσερα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος ΑC του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η φρεγάτα Ναυρίνο για να συνδράμουν στις έρευνες.
Στην Ηγουμενίτσα το CRUISE EUROPA
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε λίγο πριν τις 20:00 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic.
Στην Ηγουμενίτσα θα κατέβουν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, τέσσερις Γάλλους και επτά Τούρκους.
Ακόμη 43 επιβάτες από το NORMAN ATLANTIC έρχονται από την Ιταλία
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένα αεροσκάφος C -130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπάρι στις 20:30 μεταφέροντας στην Ελευσίνα  43 από τους επιβαίνοντες στο NORMAN ATLANTIC. Το C-130 σύμφωνα με το υπουργείο αναμένεται να προσγειωθεί περίπου στις 22:00.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων
Την ίδια ώρα, τις ώρες αγωνίας που έζησαν και τη μάχη τους με τα κύματα και τις φλόγες προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή περιγράφουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων, που έφτασαν στις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας με το ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.
Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο.
Όπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του:«Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός... Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Όλα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ήταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα.
Ήταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Έλιωναν τα πάντα. Όλη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ένας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Άλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο. Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ήταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Όταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι».
Ένας οδηγός νταλίκας, ο κ. Ανδρέας, εμφανώς σοκαρισμένος υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο «ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί». Όπως περιγράφει, βοήθησαν τα παιδιά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρειάστηκε, όπως λέει, οι ίδιοι οι οδηγοί «να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα».
Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά κοιμόταν. «Ήταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία», αναφέρει ο κ. Ανδρέας.
Ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χατζηπετρής, εξέφρασε την αγωνία του για κάποιους συναδέλφους του που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του δεν τους είδε.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget