Monday, December 15, 2014

Σιδνευ.Τραγικό τέλος με 2 νεκρούς ομήρους και το δράστη.Με θωρακισμένο μπήκε η αστυνομία

Τραγικό τέλος με νεκρούς δύο ομήρους και το δράστη στο Σίδνεϊ

Τρεις ακόμα από τους ομήρους και ένας αστυνομικός νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Με θωρακισμένο όχημα εισέβαλε η αστυνομία στο καφέ όπου ο Ιρανός ιμάμης κρατούσε συνολικά 17 ομήρους 

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της πολύωρης ομηρίας σε καφετέρια στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα. Δράστης ήταν ο 50χρονος Ιρανός Μαν Μαρόν Μονίς που θεωρείτο σκληροπυρηνικός μουσουλμάνος κληρικός, ενώ είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η επέμβαση των Αυστραλών κομάντος κατέληξε σε μακελειό με τον δράστη νεκρό, ενώ δύο όμηροι, ένας 34χρονος άντρας και μια 38χρονη γυναίκα, έχασαν επίσης τη ζωή τους κατά την επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας τουλάχιστον όμηρος έπεσε νεκρός από πυρά του ιμάμη, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ο δεύτερος κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. 

Τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός με τραύμα στο πρόσωπο από σφαίρα.

Συνολικά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης κρατούσε ομήρους 17 ανθρώπους, μαζί με όσους κατάφεραν να ξεφύγουν. 

Με θωρακισμένο όχημα η επέμβαση της αστυνομίας
Ένα θωρακισμένο όχημα επιστράτευσε η αστυνομία του Σίδνεϊ για να εισβάλει στο καφέ όπου ο 50χρονος άντρας κρατούσε τους ομήρους για περισσότερες από 16 ώρες. 

Η απόφαση για την εισβολή ελήφθη άμεσα, εφόσον ακούστηκαν πυροβολισμοί από την καφετέρια, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δείτε στο συγκλονιστικό βίντεο την στιγμή της επέμβασης



Play Button


Σύμφωνα με την αστυνομία του Σίδνεϊ που έδωσε συνέντευξη τύπου λίγες ώρες μετά τη λήξη της αιματηρής ομηρίας, το περιστατικό θεωρείται μεμωνομένο και είναι βέβαιο πως ο 50χρονος Ιρανός δρούσε μόνος. Όλοι οι όμηροι θα εξεταστούν αναλυτικά για να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, είπε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.

 
Το χρονικό της ομηρίας
Ένας άντρας, που αναγνωρίστηκε αργότερα ως ο ιρανικής καταγωγής 50χρονος ιμάμης Μαν Μαρόν Μονίς, με ιστορικό βίας στο παρελθόν του (διαβάστε περισσότερα εδώ) εισέβαλλε στην καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ το πρωί της Δευτέρας και κράτησε ομήρους όλους τους πελάτες που βρίσκονταν μέσα εκείνη τη στιγμή. 

Λίγο αργότερα, τρεις άνθρωποι κατάφεραν να βγουν τρέχοντας έξω από το καφέ, μεταξύ αυτών καιένας Ελληνας ομογενής, ενώ κατόπιν κατάφεραν να ξεφύγουν και δύο γυναίκες που εργάζονταν στο κατάστημα. 

 
Μόνο πολλές ώρες μετά και λίγο πριν την επέμβαση της αστυνομίας, βγήκαν έξω ακόμα επτά άτομα. 

Ο ιμάμης από τις πρώτες ώρες της ομηρίας ζητούσε μία σημαία του ISIS και να μιλήσει με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, ενώ ισχυριζόταν ότι έχει τοποθετήσει τέσσερις βόμβες, δύο μέσα στο καφέ και άλλες δύο εκτός, γεγονός που η αστυνομία διέψευσε μετά τη λήξη της ομηρίας.

 




Ο δράστης ανάγκασε τους ομήρους στο Lindt Chocolat Café να κρατούν ψηλά μια μαύρη σημαία (Shahada flag) με θρησκευτικό μήνυμα και να είναι κολλημένοι στη τζαμαρία με τα χέρια ψηλά. Η σημαία έφερε την ισλαμική διακήρυξη της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός αλλά ο Θεός και Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού». 

 



 

Διαβάστε εδώ ποιας ισλαμιστικής οργάνωσης υποστηρικτής ήταν ο ιμάμης
Διαβάστε εδώ πώς εξελίχθηκε η ομηρία 

Πρώτο ΘΕΜΑ 15/12/201421:30

No comments:

Post a Comment

wibiya widget