Sunday, November 30, 2014

O δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης βάζει τη σφραγίδα του και στην Αυστραλία

Στην εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ της Μελβούρνης και με τίτλο

"Τώρα ξεκινά η ουσιαστική σχέση  

Μελβούρνης Θεσσαλονίκης

Αν υλοποιηθούν οι προτάσεις Μπουτάρη προς τους Αυστραλούς"

δημοσιεύεται το παρακάτω  ενδιαφέρον ρεπορτάζ 

ΤΗΣ ΝΕΛΛΥΣ ΣΚΟΥΦΑΤΟΓΛΟΥ

Στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η Αυστραλία θα είναι τιμώμενη χώρα και η Μελβούρνη είναι, ίσως, τιμώμενη πόλη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης, βρέθηκε στο χώρο του Ελληνικού Μουσείου για να κάνει έναν απολογισμό της επίσκεψής του, με αφορμή την 30ετή επέτειο της αδελφοποίησης της πόλης μας με την ελληνική συμπρωτεύουσα.
Ο κ. Μπουτάρης δεν παρέλειψε να τονίσει στο «Νέο Κόσμο» πόσο συγκινήθηκε από το έντονο ελληνικό στοιχείο της Μελβούρνης, το οποίο χαρακτήρισε πολύ πιο ζωντανό σε σχέση με άλλες ελληνικές πόλεις του εξωτερικού. Κατά κάποιο τρόπο, βλέπει τη Μελβούρνη ως πρότυπο κέντρο συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών- κάτι στο οποίο θα ήθελε να εξελιχθεί και η Θεσσαλονίκη στο μέλλον.
«Με πόνο ψυχής, λέω ότι στην Ελλάδα η ανομία είναι σχεδόν ο κανόνας. Οφείλουμε να ανεχόμαστε την ύπαρξη διαφορετικών πραγμάτων και την ελευθερία έκφρασης, αν θέλουμε να λέμε ότι σεβόμαστε τον εαυτό μας» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Η Μελβούρνη και η ποιότητα ζωής εδώ είναι σαν από άλλο κόσμο, σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Η Αυστραλία είναι μια χώρα που δημιουργήθηκε από μετανάστες, άρα εξ ορισμού είναι ανεκτική σε άλλες εθνικές κοινότητες. Το νομικό της πλαίσιο είναι αποδοτικό και ο πολίτης έχει αποκτήσει μία κοινωνική συνείδηση που σέβεται την ελευθερία και τη διαφορετικότητα του άλλου» συνέχισε.
Αναφερόμενος στους στόχους και στον από κοινού προγραμματισμό σε ό,τι έχει σχέση με τη σύσφιξη των δύο σχέσεων, είπε πως στην πραγματικότητα τώρα ξεκινά μια ουσιαστική επαφή και επικοινωνία.
«Αυτό που τονίσαμε σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε, με το Επιμελητήριο, τον δήμαρχο, αρκετούς πολιτικούς, μιας και έχουμε και εκλογές τώρα, είναι ότι η αδελφοποίηση έγινε 30 χρόνια πριν, κατά τα οποία χρόνια εντέλει η σχέση ήταν τυπική» είπε.
«Όταν αποφασίσαμε να έρθουμε στην Αυστραλία, είπαμε ότι πρέπει να δούμε αν και κατά πόσο γίνεται αυτή τη σχέση να την κάνουμε πιο ενεργητική. Σε όλα τα επίπεδα συζήτησης, χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, να παλέψουμε, για να κάνουμε αυτή τη σχέση αποδοτική σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι αυτές καθαυτές οι ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας, με έμφαση στη Μελβούρνη, και η άλλη είναι να προωθηθεί αυτή η σχέση με 'διευκολυντή' τον απόδημο ελληνισμό και στο αυστραλιανό κοινό, στο ευρύτερο κοινό, όχι μόνο στην ελληνική εθνότητα - προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, γλώσσας, εμπορικών/επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και όχι μόνο. Όλα αυτά συνιστούν εντέλει μία αύξηση της κινητικότητας μεταξύ των δύο λαών και κυρίως των δύο πόλεων με προφανή αποτελέσματα.
»Τα δύο-τρία σημεία στα οποία είπαμε ότι μπορούμε κατ' αρχήν να δραστηριοποιηθούμε άμεσα και με μικρότερο κόστος είναι η αποστολή μιας έκθεσης τον θησαυρών του Αγίου Όρους που μπορεί να εκτεθεί και εδώ στο Hellenic Museum, το food-festival και η για εκπαιδευτικούς λόγους ανταλλαγή μαθητών και σπουδαστών μεταξύ των δύο πόλεων» τόνισε.
«Η παρουσίαση της πόλης ως προορισμού ιστορικού και περιβαλλοντικού τουρισμού», είπε, «έχοντας κατά νου περιοχές όπως είναι ο Όλυμπος, η Χαλκιδική, οι αρχαιότητες της Βεργίνας και, φυσικά, αυτή καθαυτή η Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει έναν τεράστιο πολιτισμικό πλούτο χιλιάδων χρόνων, είναι ακόμη ένα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε αν θέλουμε να την αναδείξουμε».
«Ο χρόνος θα δείξει αν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς ή όχι σε όλα όσα συζητήσαμε και -ας πούμε- προγραμματίσαμε. Θα γυρίσουμε πίσω, θα τα βάλουμε κάτω και θα προχωρήσουμε».
Πέρα από το να είναι τιμώμενη χώρα η Αυστραλία στην ερχόμενη Έκθεση Θεσσαλονίκης, τέθηκε και η πρόταση να είναι τιμώμενη πόλη η Μελβούρνη. «Μέχρι τώρα η έκθεση δεν είχε τιμώμενες πόλεις, αλλά φέρνοντας στο νου τη διπλωματική σχέση μεταξύ των πόλεων και την πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να ενεργοποιήσει τις δράσεις με τις αδελφοποιημένες πόλεις, ελπίζουμε ότι θα γίνει δεκτό αυτό και από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και από το δήμο της Μελβούρνης» είπε.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρατήρησε, ακόμη, ότι οι ιθύνοντες της Κοινότητας είναι εξαιρετικά δραστήριοι, με πρώτο τον κ. Δαφαράνο, καταφέρνοντας να συσπειρώνουν τους Ελληνοαυστραλούς και συχνά και τους νεο-Αυστραλούς.
«Οι Κοινότητες ενστερνίζονται», είπε, «όλες τις δράσεις που προτείνουμε και στηρίζουμε εμείς, όπως κι εμείς προάγουμε τις ανάγκες και τις δράσεις των Κοινοτήτων. Είναι πάρα πολύ φυσικό οι κάτοικοι να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, εφόσον οδηγούνται από την Κοινότητα και εκείνοι επιλέγουν αυτούς που θα διαχειρίζονται τα κοινά. Με την προϋπόθεση ότι κι εμείς θα κάνουμε πράγματα που θα συγκινούν και θα ενδιαφέρουν τους κατοίκους. Αν οργανώνουμε 'μπούρδες' και επιφανειακές δράσεις χωρίς νόημα, λογικό είναι να μην έρθουν».
Στη συνέχεια, σημείωσε τη σημασία της δυναμικής της Εβραϊκής κοινότητας, η οποία τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Μελβούρνη, είναι πολυπληθής και εξαιρετικά ενεργοποιημένη κοινωνικά. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Κέντρο Ολοκαυτώματος των Εβραίων, όπου συναντήθηκε με επιζώντες του Ολοκαυτώματος, δήλωσε συγκινημένος.




«Συναντήσαμε μία κυρία 95 χρονών, τη Μαρία Κέρτις, η οποία είναι Θεσσαλονικιά. Άπαξ και γεννηθείς στη Θεσσαλονίκη είσαι για πάντα Θεσσαλονικιός, δεν αλλάζει τίποτα. Ήταν πολύ συγκινητική η συνάντηση. Επίσης το γεγονός ότι εμείς σαν πόλη αναδεικνύουμε το ιστορικό εβραϊκό παρελθόν της πόλης, με αποθέωση την ιστορία του ολοκαυτώματος. Η εξαφάνιση του 1/3 της πόλης από τα στρατεύματα τα ναζιστικά, δεν ξεχνιέται. Οφείλει να μην ξεχνιέται».
Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και σε σχέση με την πολυσυζητημένη «διαφορετικότητά» του.
«Κατ' αρχάς; Δεν κάνω πράγματα για να προβάλω τον εαυτό μου. Αυτά που κάνω τα προβάλει με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο ο τύπος επειδή δεν είμαι ο κλασικός πολιτικός που θα ωραιοποιεί τις καταστάσεις και θα λέει πομπώδη λόγια και το τυπικό 'καλά περάσαμε'. Όταν πηγαίνω κάπου και δεν περνάω καλά, λέω ότι δεν πέρασα καλά».

«Ας μην ξεχνάμε» τόνισε, «ότι προέρχομαι από την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Εγώ», είπε, «μπήκα στην πολιτική μετά τα 60». Προφανώς, αυτό δημιουργεί μία περιέργεια στον κόσμο του τύπου 'τι είναι αυτό το φρούτο που μας ήρθε τώρα εδώ'. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου διαφορετικό. Δεν έχω κέρατα».
«Το ποσοστό που πήραμε στις εκλογές ήταν μια επιβράβευση για τη γραμμή που ακολουθούμε και την πρόοδο που κάναμε με τα θέματα της πόλης. Φυσικά θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση». Μιλώντας στη συνέχεια για την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, διαχωρίζοντάς τη.
«Εγώ είμαι δήμαρχος» είπε κοφτά. «Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι καλός δήμαρχος. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική κατάσταση. Δεν με ενδιαφέρει ως δήμαρχος γιατί δεν πρέπει να επηρεάζει τη δική μου δουλειά ως δήμαρχος. Για μένα δεν έχει σημασία, η πολιτική τοποθέτηση των συνεργατών μου, παρά μόνο η αξιοσύνη τους».
Ο κ. Μπουτάρης αναχώρησε με θετικές εντυπώσεις και διάθεση για το Σίδνεϊ, τονίζοντας όμως την ανάγκη ουσιαστικής ενεργοποίησης των δύο πόλεων κατόπιν προγραμματισμού.
«Αυτό που παίρνω στις βαλίτσες μου φεύγοντας από εδώ», είπε, «είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Μελβούρνη, κυρίως από την ελληνική παροικία και ιδίως αυτοί που ασχολούνται πιο έντονα με τα κοινοτικά, οι οποίοι ευχαρίστως θα δουλέψουν για να πάει πιο μπροστά η ιστορία».
«Σε αυτό σίγουρα θα βοηθήσει και το επίσημο κράτος από την πλευρά του Προξενείου και της Πρεσβείας».
«Το κράτος γενικά δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε αυτά τα πράγματα, αλλά η τοπική παρουσία μπορεί να κάνει και κάνει πολλά. Πρέπει να επιστρέψουμε, να 'κάνουμε ταμείο' που λένε, και να προγραμματίσουμε βήματα. Μην ξεχνάμε ότι φέτος υπάρχουν δύο μεγάλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα που σχετίζονται άμεσα με την Αυστραλία. Θα βοηθήσουμε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην τριακονταετή αυτή ιστορία», κατέληξε.
27/11/2014

No comments:

Post a Comment

wibiya widget