Tuesday, November 25, 2014

Πούτιν στον Ομπάμα: Ασχολήσου με τα προβλήματα της χώρας σου…

Πούτιν στον Ομπάμα: Ασχολήσου με τα προβλήματα της χώρας σου…
Οι ταραχές στο Φέργκιουσον δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν «τεράστια εσωτερικά προβλήματα στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με τη Ρωσία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Τα τελευταία γεγονότα στο Φέργκιουσον είναι μια νέα, πολύ ανησυχητική ένδειξη προς τις αμερικανικές αρχές ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα να επιλύσουν τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που έχουν στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ασχοληθούν με την επίλυση των δικών τους προβλημάτων, αντί «να κάνουν ηθικά κηρύγματα» σε άλλες χώρες.
Τα σχόλια αυτά είναι τα πρώτα που κάνει η Μόσχα μετά τις νέες ταραχές που ξέσπασαν χθες Δευτέρα βράδυ στο Φέργκιουσον έπειτα από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην προσαγάγουν σε δίκη τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον Αύγουστο τον άοπλο μαύρο νεαρό, τον Μάικλ Μπράουν.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ: Οι αμερικανικές αρχές θα όφειλαν να εξετάσουν πώς τα ζητήματα που σχετίζονται με τις φυλετικές διακρίσεις επηρεάζουν την επιβολή του νόμου και την απονομή της δικαιοσύνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία «βαθιά και ραγδαία εντεινόμενη» δυσπιστία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.
Ο Ζάιντ είπε ότι δε μπορεί να σχολιάσει για το αν απόφαση που έλαβε ένα σώμα ενόρκων το οποίο αθώωσε ένα λευκό αστυνομικό για τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άοπλου μαύρου εφήβου συμμορφώνεται με το διεθνές Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή δεν διαθέτει όλες τις λεπτομέρειες.
«Εντούτοις εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για τον δυσανάλογο αριθμό των νεαρών Αφροαμερικανών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των διαπληκτισμών τους με τους αστυνομικούς, όπως επίσης για το δυσανάλογο αριθμό των Αφροαμερικανών που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές των ΗΠΑ και το δυσανάλογο αριθμό των Αφροαμερικανών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο» επισήμανε ο ίδιος.
ΓΑΛΛΙΑ: Πρόκειται άραγε για μια περίπτωση του “σκοτώστε τους πριν μεγαλώσουν”; Η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της απόφασης ενός σώματος ενόρκων στις ΗΠΑ να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος σκότωσε έναν νεαρό μαύρο.
“Τι ηλικία είχε ο Μάικλ Μπράουν; 18 ετών. Ο Τρέιβον Μάρτιν; 17. Ο Ταμίρ Ράις; 12. Τι ηλικία θα έχει ο επόμενος; 12 μηνών; ‘Σκοτώστε τους πριν μεγαλώσουν’ Μπομπ Μάρλεϊ”, ήταν η αντίδραση της Τομπιρά στο Twitter όπου ανέφερε τα ονόματα νεαρών μαύρων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στις ΗΠΑ και επανέλαβε ένα στίχο του “I shot the sheriff”, ενός από τα γνωστότερα τραγούδια του βασιλιά της ρέγκε.
Ερωτηθείσα από το ραδιοσταθμό France Info, η υπουργός, η οποία κατάγεται από την Γουιάνα, εξήγησε στη συνέχεια πως θέλησε με το μήνυμά της να “εκφράσει την αλληλεγγύη της σε μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά οδυνηρή”.
“Δεν θα εκφέρω αξιολογική κρίση για τους θεσμούς των ΗΠΑ”, πρόσθεσε, αλλά “όταν το συναίσθημα της ματαίωσης είναι τόσο ισχυρό, τόσο βαθύ, τόσο διαρκές και τόσο μαζικό, υπάρχει λόγος να αναρωτηθεί κανείς για την εμπιστοσύνη σ’ αυτούς τους θεσμούς”.
“Αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει συνεχώς στους ίδιους. Πρόκειται για αφροαμερικανούς πιτσιρικάδες, συνεπώς υπάρχει το πρόβλημα ενός ορισμένου αριθμού στερεοτύπων, προκαταλήψεων που μπορούν να δημιουργήσουν τρομερές αυτόματες αντιδράσεις. Όταν πρόκειται για αντιδράσεις με ύβρεις, είναι ήδη δύσκολο να τις ανεχθεί κανείς, όταν πρόκειται για ζωές που ξεριζώνονται μ’ αυτό τον τρόπο, είναι ακόμη πιο αφόρητο”, συνέχισε.
Όταν της ζητήθηκε να συγκρίνει το κλίμα αυτό με εκείνο που επικρατεί στη Γαλλία, η Τομπιρά δήλωσε πως “δεν είναι πραγματικά συγκρίσιμο, έστω κι αν υπάρχει προφανώς ρατσισμός στη Γαλλία”.
mignatiou.com

No comments:

Post a Comment

wibiya widget