Monday, November 17, 2014

Στην αμερικανική πρεσβεία η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου




















Λίγο πρίν τις 5 το απόγευμα, η κεφαλή της πορείας έφτασε στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ μέχρι τις 6:30 στο σημείο είχε συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος της.
Σαράντα λεπτά νωρίτερα στην πρεσβεία έφτασαν και τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων του 1967-1974, που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Τιμάμε τα 41 χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα». Τα μέλη του Συλλόγου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια αποχώρησαν.
Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή, με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια.
Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, καθώς και η περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών. Επίσης, κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι.
Εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται από νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά είναι τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους έρχονται να αφήσουν ένα γαρύφαλλο.
Η πόρτα του Πολυτεχνείου είναι καλυμμένη με κόκκινα γαρύφαλλα. Πάνω της υπάρχουν ζωγραφιές μικρών παιδιών με μηνύματα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Ο Παναγιώτης που είναι μαθητής της Γ' Δημοτικού ήρθε με τον μπαμπά του. «Ήρθα να δω την πόρτα που γκρέμισε το τανκς και να αφήσω ένα λουλούδι για τα παιδιά που τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο μπαμπάς του προσθέτει: «τον έφερα να δει από κοντά τι συνέβη στο Πολυτεχνείο. Στο σχολείο κάνουν απλώς μία γιορτή, τίποτα περισσότερο».
Η Σάρα είναι από την Τανζανία και πηγαίνει στην Δ' Δημοτικού. «Μ’ έφερε ο μπαμπάς μου για να τιμήσουμε τα παιδιά που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μέσα από το Πολυτεχνείο» είπε. Ο Παναγιώτης πηγαίνει μόλις στην πρώτη τάξη του δημοτικού και βρέθηκε στο Πολυτεχνείο μαζί με τη γιαγιά του, η οποία δήλωσε: «Την εβδομάδα των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο μπαμπάς του μικρού ήταν νεογέννητος κι εγώ αντί να είμαι μαζί του ήμουν έξω στους δρόμους. Μέσα στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν τα αδέλφια μου και τα ξαδέλφια μου».
Ο Νίκος μαθητής στη Β' Γυμνασίου λέει: «Με συγκινεί πολύ αυτή η επέτειος. Ήρθα να τιμήσω τα παιδιά που σκοτώθηκαν εδώ για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι». ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr

ΣΚΙΤΣΑ


Στον χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν συνεχώς σχολεία, φορείς, κόμματα και εκπρόσωποι εργαζομένων για να καταθέσουν στεφάνια ή ένα λουλούδι προς τιμής όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική στον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και στη γύρω περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στην οδό Πατησίων και στους γύρω δρόμους.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στη μία το μεσημέρι και η πορεία προς το Σύνταγμα και την αμερικανική πρεσβεία θα ξεκινήσει στις 3 το απόγευμα. Κλειστός, από τις 12 το μεσημέρι, είναι ο σταθμός του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια, ενώ από τις 2 μμ θα κλείσουν και οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι. Κλειστοί θα είναι και πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για τη διευκόλυνση διέλευσης της πορείας, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget