Wednesday, October 29, 2014

Τον Χριστόδουλο Ξηρό στοχεύουν οι Αμερικανοί…

Τον Χριστόδουλο Ξηρό στοχεύουν οι Αμερικανοί…
by M ignatiou . October 29, 2014 3:21 pm
Η εσωτερική τρομοκρατία κυριάρχησε στις συναντήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια στην Ουάσιγκτον και τα ονόματα του Χριστόδουλου Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη ακούστηκαν πολλές φορές στη διάρκεια των συναντήσεων. Επίσης συζητήθηκε η υπόθεση των τζιχαντιστών και όπως αναφέρθηκε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τώρα πρόβλημα, καθώς η παρουσία τους είναι σχεδόν μηδενική.
Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί διακαώς τη σύλληψη του Ξηρού, επειδή -όπως τονίστηκε- ήταν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης 17 Νοέμβρη και επειδή συμμετείχε σε δολοφονίες Αμερικανών υπηκόων. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή «δεν θα αποτελέσει καθόλου έκπληξη η προκήρυξη του Ξηρού με μεγάλο χρηματικό ποσό από την αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Ολοι οι αξιωματούχοι που δέχθηκαν τον κ. Κικίλια, ως «σύμμαχο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας», από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ μέχρι τον αρχηγό της CIA, τον διευθυντή του FBI, τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, και τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας στον Λευκό Οίκο εξέφρασαν ικανοποίηση για τις επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας και έγινε ειδική αναφορά στη σύλληψη του Μαζιώτη.
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης είπε στον κ. Κικίλια ότι «η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα» και «ένας πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ» και δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας εναντίον της τρομοκρατίας.
«Η Ελλάδα», επανέλαβε, «παραμένει μια ασφαλής χώρα κι ένας πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια ολοένα αποσταθεροποιούμενη περιοχή». Ο κ. Χόλντερ ζήτησε την συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση, όπως είπε, «άμεσων προκλήσεων ασφάλειας, όπως το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους και των ξένων μαχητών».
Στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού με τη συντονίστρια επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας, πρέσβη Τίνα Κάιντανο, τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη για διεθνή συνεργασία με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων τρομοκρατών. Συμφωνήθηκε επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως μέσω της αξιοποίησης υφιστάμενων θεσμών και διαδικασιών όπως η Interpol και το σύστημα Σένγκεν.
Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε τα εξής:
«Η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα» και «ένας πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ, στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) τις επαφές του στην Ουάσιγκτον με ηγετικά στελέχη και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης (γενικός εισαγγελέας) των ΗΠΑ εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας εναντίον της τρομοκρατίας, συνεχάρη τον Έλληνα υπουργό και ζήτησε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την «επιτυχή Προεδρία» της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χόλντερ ανέφερε ότι θα επισκεφτεί εκ νέου την Αθήνα είτε με την παρούσα, είτε με άλλη ιδιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα κι ένας πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια ολοένα αποσταθεροποιούμενη περιοχή». Επιπλέον, ζήτησε τη «συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση» της συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση «άμεσων προκλήσεων ασφάλειας», όπως το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους και των ξένων μαχητών.
Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε ικανοποίηση για το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας των δύο χωρών και επισήμανε την «αξιοσημείωτη προσπάθεια» που καταβάλλει η ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως, δε, του οικονομικού, τονίζοντας πως «η ασφάλειας της χώρας είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε επίσης ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα μια σταθερή κι ασφαλής χώρα».
Χθες, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, κ. Κικίλιας μετέβη επίσης στον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τσάρλι Κάπτσιν και Έιβερι Άλφα, με τα οποία αντάλλαξε απόψεις για τρέχοντα θέματα ασφάλειας και διεθνούς τρομοκρατίας.
Η επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με συνάντηση που είχε με τη συντονίστρια επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας, πρέσβη Τίνα Κάιντανο, η οποία τόνισε την «επιτακτική ανάγκη» για διεθνή συνεργασία με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών με την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως μέσω της αξιοποίησης υφιστάμενων θεσμών και διαδικασιών όπως η Interpol και το σύστημα Σένγκεν.
Χθες, επίσης, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ενώ τη Δευτέρα 27/10 είχε συνάντηση με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιστράτηγο Τζέιμς Κλάπερ.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα αποτελεί «σταθερό και αξιόπιστο» σύμμαχο των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας «από όπου κι αν αυτή προέρχεται», όπως επεσήμανε.
Μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κικίλιας μετέβη στο Σικάγο, όπου σήμερα θα μιλήσει σε εκδήλωση για την «Ημέρα του Όχι», την οποία συνδιοργανώνουν το American Jewish Committee του Σικάγου και το Hellenic American Leadership Council.
Στο Σικάγο, θα συναντηθεί με δημοτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, καθώς και με στελέχη τής εκεί ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας θα μεταβεί στη Βοστόνη, όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει το Fletcher School/Tufts University, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη. Στην αμερικανική μεγαλούπολη αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget