Friday, October 24, 2014

ΕΛΛΑΔΑ. «Μύρισε» Χειμώνας... με κρύο και τα πρώτα χιόνια

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟ «ΕΣΤΡΩΣΕ»

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται στην υπόλοιπη χώρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές

«Μύρισε» Χειμώνας... με κρύο και τα πρώτα χιόνια
Ύφεση των φαινομένων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες στη δυτική Ελλάδα.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία και από τα δυτικά καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στη Θράκη αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά αρχικά της Μακεδονίας οι οποίες πάνω από τα 1200 μετρά θα είναι πυκνές και από τη νύχτα στα ορεινά της Θράκης.
Ανεμοι: στα δυτικά αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 ενισχυόμενοι. Στις υπόλοιπες περιοχές από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασια: στη Μακεδονία από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιονιά στα ορεινά της Ηπείρου οι οποίες πάνω από τα 1200 μετρά θα είναι πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία από τα νότια καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως από το μεσημέρι ενώ το βράδυ στα νότια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Λίγα χιονιά θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής στερεάς.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 11 έως 19 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 17 έως 23 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν νωρίς το πρωί και ξανά το βράδυ, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και αργότερα καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 βαθμιαία 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 18 έως 22 βαθμούς κελσίου
Για αύριο Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρές κ ατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Με κρύο ξημέρωσε η Θεσσαλονίκη
Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και η συννεφιά, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις πόλεις της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.
Στους 8 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Βέροια, και τις Σέρρες.
Στους 7 βαθμούς, με συννεφιά και υγρασία 79%, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο και στους 9 στη Λάρισα και Τρίκαλα.
Στους 5 βαθμούς, με βροχή και υγρασία 93% είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και στο Μιτσικέλι.
«Έστρωσε» το χιόνι στα ορεινά χωριά του νομού Ιωαννίνων
Χιονίζει από τα μεσάνυχτα στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1250 μέτρα, ντύθηκαν στα λευκά. Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει 5-10 εκατοστά, ενώ την νύχτα χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο. Στην πόλη των Ιωαννίνων ο υδράργυρος δείχνει 7 βαθμούς, ενώ στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα το θερμόμετρο δείχνει 2-3 βαθμούς.

Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, σε περιοχές με υψόμετρο 1450 μέτρα. Σημειώνεται ότι, πέρυσι τα πρώτα χιόνια στην Ήπειρο έπεσαν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 25 Νοεμβρίου.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget