Monday, September 22, 2014

Ο Ντράγκι, ο ΣΥΡΙΖΑ ή “ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο”…

Ο Ντράγκι, ο ΣΥΡΙΖΑ ή “ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο”…
Μία αναφορά «κύκλων» του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι σχολίαζαν μία αναφορά του κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, ήταν αρκετή για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα του Μνημονίου. Διότι, η επιλογή των «κύκλων» να απαντήσουν κυριακάτικα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύει δύο πράγματα:
  • Τα «αφεντικά» κτυπούν εδώ και τώρα για να μην ξεχνάμε ποιοι κυβερνούν την πατρίδα μας,
  • «Ανησύχησαν» από το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Τσίπρα και είπαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, για να μην παίρνουμε (οι Ελληνες) θάρρος…
Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο, αν και είμαι πεπεισμένος πως οι «κύκλοι» έδρασαν με τρόπο που δεν επιδέχεται ουδεμίας αμφιβολίας για το «ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο». Διότι, από τη στιγμή που το «ελληνικό πρόβλημα» δεν επηρεάζει την Ευρωζώνη, όσο τα προηγούμενα χρόνια, δεν πιστεύω ότι στεναχωρέθηκαν.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης ως «αυριανός πρωθυπουργός». Παρουσίασε το πρόγραμμά του –ανεφάρμοστο για πολλούς- αν και θα έλεγα πως μερικά στοιχεία του θα μπορούσε να υλοποιήσει και η σημερινή κυβέρνηση. Διότι το πλεόνασμα, που αποδέχονται οι δανειστές, θα ήταν φρόνιμο και σοφό να διανεμηθεί για τις ανάγκες του λαού, αντί για τις δόσεις προς τους δανειστές. Εάν δεχθούμε ότι είναι μία πραγματικότητα, τότε η επιτυχία αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις θυσίες των πολιτών, γι’ αυτό στο λαό πρέπει να επιστραφεί. Και εδώ είναι που στοχεύει ο κ. Τσίπρας για να υλοποιήσει μία εκ των υποσχέσεων του, όπως αυτή εκφράστηκε από το βήμα της ΔΕΘ.
Είναι γεγονός πως οι δανειστές δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι δημόσια δεν εκφράζονται, είναι γνωστό πως οι δημοσιογράφοι πληροφορούνται τα «καλύτερα» στη διάρκεια των ανεπίσημων ενημερώσεων. Ο κ. Τσίπρας έχει αποκτήσει «πρόσβαση» στο Ταμείο μέσω δύο στελεχών του, που ασχολούνται με την οικονομία –των σοβαρών του κόμματος, όπως τους χαρακτηρίζουν- αλλά οι διαφωνίες για όλα τα θέματα είναι δεδομένες. Θα αποδεχθεί ποτέ το ΔΝΤ τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία; Αδύνατον, διότι θα πέσει ο Θεός του …καπιταλισμού να μας κάψει όλους. Δεν συναντώνται πουθενά οι απόψεις τους και δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ταμείο.
Παρακολουθώντας κανείς τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται το ΔΝΤ, πιστεύω πως τα πράγματα γίνονται διαφορετικά, διότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της πολιτικής απόφασης. Δρουν ως πραγματικοί δανειστές, άρα αισθήματα και συναισθήματα δεν υπάρχουν. Χωρίς να παρεξηγηθώ από τους υπαλλήλους του Ταμείου, νοιώθει κανείς παρακολουθώντας τον τρόπο δράσης και αντίδρασης, πως οι αποφάσεις ΠΡΕΠΕΙ να υλοποιηθούν, διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες. Η υπόθεση των εκποιήσεων στην Κύπρο, και μάλιστα ενώ είναι στην εξουσία μία φιλο-μνημονιακή κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι όταν συναλλάσσεται κανείς με το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ αστεία δεν γίνονται, ούτε επιτρέπονται.
Το Μνημόνιο αποδείχθηκε μία εντελώς λανθασμένη επιλογή και για την Ελλάδα (και για την Κύπρο). Η χώρα οδηγήθηκε εκβιαστικά προς τον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Εννοώ ότι ενώ υπήρχαν οι ευκαιρίες από το 2008 μέχρι το 2010, επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπανδρέου, για να αποφύγουμε το Μνημόνιο, ο πολιτικός κόσμος, που αποτελείται από ανικάνους, παρέδωσε την Ελλάδα δέσμια στους δανειστές. Το χειρότερο δε που έπραξαν ήταν ότι δεν εφάρμοσαν το Μνημόνιο που επέβαλαν στο λαό. Διότι αν είχαν υλοποιήσει τις υποσχέσεις που οι ίδιοι έδωσαν, η Ελλάδα θα είχε εξέλθει του Προγράμματος.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι αύριο πρωθυπουργός. Και τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά από τώρα. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δικαιούται» και θα και υποσχέσεις. Ως πρωθυπουργός, εάν τον επιλέξει ο λαός, θα πρέπει να αφήσει τα θα και τις υποσχέσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης πρέπει να έχει και λύσεις και να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: τι θα πράξει στην περίπτωση που οι δανειστές ασκήσουν εκβιασμό, όπως συνέβη πρόσφατα στην Κύπρο…
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 –http://www.epikaira.gr kai Mignatiou.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget