Thursday, September 25, 2014

Βενιζέλος-Αϊντε 25 λεπτά μόνοι για την Κύπρο

Βενιζέλος-Αϊντε 25 λεπτά μόνοι για την Κύπρο
Συνεχίζοντας τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, είχε σήμερα συνάντηση διάρκειας 50 λεπτών με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για 25 λεπτά χωρίς την παρουσία συμβούλων.
O κ. Αϊντε χαρακτήρισε εξαιρετική την συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται κάποιες πολύ εποικοδομητικές ιδέες επιχειρώντας να δημιουργήσουν νέο δυναμισμό στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα του Κυπριακού.
Χαρακτήρισε πολύ καλό το ξεκίνημα της προσπάθειάς του και θετική την υποδοχή από τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις. “Γνωρίζουμε πως τα δύσκολα θέματα βρίσκονται μπροστά μας. Τώρα οδεύουμε προς τις ουσιώδες δομημένες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και είμαι ευτυχής που η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες” είπε.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες συναντήσεις που πραγματοποιεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, πέραν των συναντήσεων με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης κ. Φούλε, θα έχει επίσης συνομιλίες αύριο με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλάντ. «Βρίσκομαι σε στενή επαφή μαζί τους», πρόσθεσε.
Είχε επίσης σήμερα συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους.
«Είναι ενδιαφέρον πως ενώ το Κυπριακό είναι θέμα που διχάζει στην Κύπρο, αντιμετωπίζεται αρκετά ενιαία στη Νέα Υόρκη, υπό την έννοια ότι το Σ.Α. έχει μία άποψη. Στηρίζοντας τη διαδικασία για διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για την επανένωση της νήσου. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί ενώ υπάρχουν διαφωνίες σε άλλα θέματα, όπως την Ουκρανία και τη Συρία, στο Κυπριακό τα 5 μόνιμα μέλη είναι ενωμένα».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα, όμως ακόμη πιο σημαντική θεωρεί την υποστήριξη στην Κύπρο, από τις δύο κοινότητες.
«Εργάζομαι μαζί με τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές, όμως εργάζομαι και στην κοινωνία των πολιτών, την επιχειρηματική κοινότητα, τους θρησκευτικούς ηγέτες κα, επιχειρώντας να δημιουργηθεί μία ευρύτερη προσέγγιση».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική τη συνάντηση με τον κ. Αϊντε, επισημαίνοντας την μεγάλη πολιτική εμπειρία του ειδικού συμβούλου και την πολύ καλή αίσθηση που έχει της διεθνούς πραγματικότητας.
«Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις που είναι πολύ γνωστές, σταθερές και καθαρές και συμφωνήσαμε να έχουμε συνεργασία. Θα περιμένουμε να επισκεφθεί την Αθήνα».
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι για την Ελλάδα η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες. Αφού αυτό θα είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης. που πρέπει να είναι αποδεκτή δημοκρατικά από τον ίδιο τον λαό και να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Και πρέπει να διαφυλάξουμε την διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Ελληνες Κυπρίους, αλλά για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA(Απο σελ.Μignatiou.com)

No comments:

Post a Comment

wibiya widget