Tuesday, February 18, 2014

Ο Δημητρης Δόλλης για το σκάνδαλο της ΜΚΟ που συνταράζει την Ελλάδα

ΜΚΟ: έσκασε η πρώτη νάρκη

Κομπίνα αρπαγής ελληνικού δημόσιου χρήματος από τη ΜΚΟ για δήθεν αποναρκοθέτηση σε Λίβανο, Ιράκ και Βοσνία * Επειτα από σκανδαλώδη 14ετή καθυστέρηση, δημοσιογράφος με βρόμικο χρήμα από τις διαβόητες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρέθηκε στον Κορυδαλλό


Στην απάντησή του (Ιανουάριος 2012) προς το βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια τα ποσά που είχε λάβει το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», καθώς και τα στοιχεία όσων αποτελούσαν το προεδρείο του. Σύμφωνα με αυτά, η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε λάβει συνολική χρηματοδότηση για την περίοδο 2000-2004 8.985.598 ευρώ. Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κανέλλης και γενικός γραμματέας ο Θόδωρος Μακρυνιώτης. Από τα διαθέσιμα στοιχεία -σημείωνε ο υφυπουργός- που υλοποίησε η ΜΚΟ με χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η συνεργασία της με τον ΟΗΕ.
«Από τότε που ήμουν υφυπουργός Εξωτερικών, το 2002-2003, ένας πρεσβευτής αντέδρασε και καταλάβαμε ότι διαχειριστικά είχαν αρχίσει οι... αναφυλαξίες. Ομως δεν είχε προκύψει κάτι συγκεκριμένο διαχειριστικά, ενώ πολιτικά εγώ κάλυψα την υπόθεση με δημόσιες δηλώσεις διότι πολιτικά είχε αποτελέσματα καλά».
Αυτά μας είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υφυπουργός Εξωτερικών στην περίοδο κατά την οποία είχε εκτοξεύσει στα ύψη τη χρηματοδότησή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Ακριβώς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2014, δηλαδή 14 χρόνια μετά και πάντως πολύ κοντά στην... παραγραφή, ο δημοσιογράφος Κώστας Τζεβελέκος, με μόνη γνωστή δημοσιογραφική δραστηριότητα την κομματική στην εφημερίδα «Εξόρμηση» του ΠΑΣΟΚ, προφυλακίστηκε για διαχειριστικές ατασθαλίες ύψους -κατά την ανακοίνωση της Αστυνομίας- 9 εκατομμυρίων ευρώ.
Οσο και αν φαίνεται απίθανο και φαιδρό, ο εν λόγω δημοσιογράφος είχε κάνει οικογενειακή υπόθεση αυτή τη ΜΚΟ και το πολύ μακριά από κάθε δημοσιογραφική οπτική έργο της αποναρκοθέτησης και μάλιστα εκτός Ελλάδας σε περιοχές καυτές, όπως ο Λιβανος, το Ιράκ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τα χρήματα για την (πραγματική ή εικονική) αποναρκοθέτηση τα πλήρωνε ο ελληνικός λαός...
Αυτά που άκουσε τότε και ο Ανδρέας Λοβέρδος και άλλοι ήταν ο θόρυβος από τα θεμέλια μεζονετών που έφτιαχνε ο εν λόγω δημοσιογράφος στη Ρόδο, στους Αμπελοκήπους (επταώροφη πολυκατοικία...) και στην Κύπρο.
Ο κόσμος στην Ελλάδα μοιάζει πολύ μικρός και εκείνο που θεωρούνταν απίθανο μπορεί να συμβεί... Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Αλεξ Ρόντος θεωρούνταν ένας πανίσχυρος άνθρωπος. Με ελάχιστη γνώση ελληνικών, με στενότατες σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν μέλος της ελληνικής διπλωματίας παρά τη φανερή αποδοκιμασία από ισχυρούς πολιτικούς όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος και άλλοι...
Τώρα συμπεριλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο κ. Ρόντος στους διωκόμενους για την υπόθεση αυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι η καθυστέρηση στη διαπίστωση των διαχειριστικών «κακουργημάτων» εν όψει και της δήλωσης του κ. Λοβέρδου στην «Ε» ότι από τότε είχαν ακουστεί διαχειριστικοί «θόρυβοι».
Για να ριχτεί φως τελικά χρειάστηκε 20μηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας με εντολή που έδωσε στην Αστυνομία η Εισαγγελία.
Τα κακουργήματα για τα οποία διώκονται παραγράφονται σε 15 χρόνια. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην ανάκριση και πρακτικά σημαίνει ότι δίκη σε πρώτο βαθμό θα γίνει μετά ένα χρόνο τουλάχιστον. Θεωρείται απίθανο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δίκες μέσα στη δεκαπενταετία, καθώς ήδη διανύουμε τον... 14ο χρόνο για τις πρώτες πράξεις...
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται χαρακτηριστικά για τη βαρύτητα της υπόθεσης:
«...η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική και εξειδικευμένη αστυνομική και προκαταρκτική ποινική έρευνα, κατάφερε να οδηγήσει στην ελληνική δικαιοσύνη μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
»Στην υπόθεση εμπλέκεται ΜΚΟ, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών.
»Σημειώνεται ότι η ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου αγγίζει το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και πρόεδρος της ΜΚΟ έχει ήδη προφυλακιστεί.
»Οπως διακριβώθηκε από την έρευνα οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν ως "όχημα" για την κακουργηματική απάτη τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες».
Στην υπόθεση υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα:
1) Αφού είχαν ακουστεί παρατράγουδα από το 2004, τι έκαναν οι υπουργοί που παρέλαβαν την υπόθεση μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο και ποια ενημέρωση είχαν;
2) Γιατί δεν αξιοποίησαν τα στοιχεία που υπήρχαν πολιτικές και δικαστικές αρχές και έπρεπε να ανατεθεί στην... Οικονομική Αστυνομία η υπόθεση το 2012;
Μεταξύ των στοιχείων υπήρξαν και δημοσιογραφικές έρευνες και ερωτήσεις στη Βουλή. Ενδεικτικό είναι ότι η εφημερίδα «Το Παρόν» το 2010 είχε κάνει ρεπορτάζ για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ανέφερε ότι οι δύο που χρηματοδοτήθηκαν σκανδαλωδώς σε ύψος ήταν ακριβώς αυτή η Οργάνωση για την αποναρκοθέτηση του δημοσιογράφου και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» της οποίας πρόεδρος ήταν και πάλι ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ, δηλαδή ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, γενικός κουμανταδόρος σήμερα στον Ομιλο Κοντομηνά...
Εγραφε σχετικά το «Παρόν» το 2010:
«...Οσον αφορά τα ποσά που έλαβαν οι οργανώσεις αυτές την τριετία 2002-2004, "πρωταθλήτρια" αναδεικνύεται η Αλληλεγγύη με 7.099.634 ευρώ και ακολουθεί η ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης (ΙΜΙ) με 6.841.064 ευρώ. Επίσης η Οργάνωση Action Aid, που εκπροσωπεί η κόρη του Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα, αν και δεν αναφέρεται στο διοικητικό συμβούλιο, έλαβε 517.600 ευρώ. Πρόεδρος στην Αλληλεγγύη είναι ο κ. Φουρλεμάδης και ιδρυτικά μέλη το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννου) και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (κ. Θωμάς Συνοδινός). Στο Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης υπεύθυνος/πρόεδρος είναι ο πρώην δημοσιογράφος της "Εξόρμησης" Κ. Τζεβελέκος και ιδρυτικά μέλη οι Δ. Κανέλλης, Θ. Μακρυνιώτης...».
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας κατά τις ανακοινώσεις δεν ανέφερε το όνομα του προφυλακισθέντος προέδρου της Μη Κυβερνητικής αυτής Οργάνωσης και πολύ περισσότερο τα ονόματα των άλλων διωκομένων, μεταξύ των οποίων και του Αλεξ Ρόντος.
Η σύζυγος του Κ. Τζεβελέκου διώκεται επίσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας είχε ενεργό ρόλο στην υπόθεση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας «...κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ("ξέπλυμα βρόμικου χρήματος"), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 "Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις"».
Δεδομένα 20.000 σελίδων
Η Αστυνομία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διερεύνησης διαχειρίστηκε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες, ενώ μόνο η αναφορά, που συνοδεύει τη σχετική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ξεπερνά τις ογδόντα (80) σελίδες».
Σημειώνει ότι το ύψος της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών προς τη ΜΚΟ ανήλθε στα 9 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενη στις ευθύνες όσων έδωσαν τα χρήματα από πλευράς υπουργείου (Ρόντος κ.λπ.), η Αστυνομία σημειώνει ότι «όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις».
Οι ερευνητές καταλογίζουν τεχνάσματα στη ΜΚΟ του δημοσιογράφου και σημειώνουν:
Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της ΜΚΟ, επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20%-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η ΜΚΟ δεν καταχώριζε, ως ώφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.
Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημόσιου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.
Η Αστυνομία, στις έρευνες στα σπίxνων μάζεψε έγγραφα, κομπιούτερ και ακόμα και ένα πιστόλι...

Εν αρχή ην «Ο κύκλος της Πάτμου»

Η υπόθεση της ΜΚΟ με την επωνυμία «Ο κύκλος της Πάτμου», που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και πάλι από την Οικονομική Αστυνομία, ήταν μόνο η αρχή. Σχεδόν ένα χρόνο μετά η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωνε ακόμη μία υπόθεση απάτης εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, η οποία φέρεται να στήθηκε πάνω σε προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ, με «βιτρίνα» μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Με το ύψος της χρηματοδότησης από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών να ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ και τον πρόεδρο της ΜΚΟ προσωρινά κρατούμενο από την περασμένη Παρασκευή, μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια, κ. Αυγουστοπούλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποίησε χθες τα αποτέλεσματα της 20μηνης έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύθηκε παράνομα από τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης περιοχών, που δεν πληρούσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., η ΜΚΟ με την επωνυμία «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» δεν μπορούσε -βάσει των σχετικών συμβάσεων προγραμμάτων- να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% του συνολικού προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από τη συμμετοχή της ίδιας (τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα κι από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές).
«Εικονικές δωρεές»
Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να συγκαλυφθεί η ελλειμματική συμμετοχή της εν λόγω ΜΚΟ, «επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών». Πώς διευθετήθηκε; Αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως ναρκαλιευτές, φέρονταν να επιστρέφουν μέρος (20%-30%) των φερόμενων αποδοχών τους υπό τη μορφή δωρεάς.
Τα ποσά αυτά ωστόσο -κατά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.- δεν καταχωρίζονταν στα σχετικά βιβλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, αλλά παρουσιάζονταν ως συμμετοχή του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» προκειμένου να εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση.
Εκτός από την ουσιαστική «ανακύκληση του δημόσιου χρήματος» η εν λόγω ΜΚΟ δεν εφάρμοσε και τις υπόλοιπες διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν τη χρηματοδότηση.
Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών:
* Δεν ζητήθηκε σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης η έγκριση της ελληνικής πρεσβείας στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, αναφορικά με το σκοπό υλοποίησης.
**Δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση καταβαλλόταν κανονικά.
* Δεν υπήρχε ελληνική μετάφραση των παραστατικών, που γίνονταν δεκτά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα.
**Δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές πρεσβείες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι διπλωμάτες είχαν άγνοια.
** Ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη ΜΚΟ ήταν ανύπαρκτος από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μέρος των κονδυλίων διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων.
Τέλος, οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι (η σύζυγος του προέδρου, πρώην δημόσιος υπάλληλος, τρεις εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι και τρεις συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι) κατά περίπτωση «βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς» σε δημόσια έγγραφα, ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντά τους, την περίοδο 2000-2004, ότι τα κονδύλια που εκταμιεύονταν από τη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων ήταν «νόμιμα».
Εις βάρος του προσωρινά κρατούμενου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία αναζήτησης της Ιντερπόλ.

1 comment:

  1. na doyme pios tha milisi gia aftes tis Evraikes etairies pou ladosan olo ton kosmo kai kindinevi na ginoyme oloi ypalliloi toy Israil. Nomizo pos o k.Dolliw kseri polla gi aftes kai prepi kapote na milisi.. KK

    ReplyDelete

wibiya widget