Saturday, August 24, 2013

Ανάκριση Χριστόφια.. όπως..''στον γάμο του καραγκιόζη''. Tου Όμηρου Αλεξανδρου

Η όλη διαδικασία της κατάθεσης του Δημήτρη Χριστόφια στην Ερευνητική Επιτροπή που εξετάζει τα γεγονότα που οδήγησαν την Κύπρο στην πτώχευση, όπως ανέμενα, εξελίχθηκε σε ‘’καφενέ’’ και ‘’γάμο του καραγκιόζη’’ όπου ο καθένας λέει και κάνει πράγματα που μόνο γελόκλαμα σου προκαλούν. Παραθέτω πιο κάτω όλα όσα λέχθηκαν κατά την διαδικασία για να αντιληφθεί κανείς την σοβαρότητα των θεσμών της κυπριακής μπανανίας και την ποιότητα αυτών των υποκειμένων που ο αχάπαρος αυτός λαός εξέλεξε για να τους προστατεύσει.

Ο πρώην καφετζής του Δικώμου και πρώην πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί υπό τον Πόλυ Πολυβίου, που ο ίδιος διόρισε, και που δήλωνε προκαταβολικά ο ίδιος και το Κόμμα του ότι θα σεβαστεί απόλυτα το πόρισμα της. Ανέμενε συνεπώς κανείς από αυτό το άρρωστο ανθρωπάκι να είχε διαφορετική στάση έναντι της Ερευνητικής Επιτροπής φιάσκο που διόρισε ό έτερος πατριάρχης της διαφθοράς και της διαπλοκής νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χρύσανθου* Αναστασιάδης;

Κουβαλοφέρανε τον καημένο αυτό άνθρωπάκι από το χωριό Κελλάκι όπου παραθερίζει, συνοδεία 15 φρουρών, από τότε που μας εγκατέλειψε, στο καμίνι της Λευκωσίας για να καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή του Χρυσάνθου*, της οποίας άκουσον, άκουσον αποστολή είναι κυριολεκτικά το τίποτα και το απόλυτο μηδέν, γιατί μέσα από τους όρους εντολής της, δεν μπορεί να καταλογίσει ούτε ποινικές, ούτε αστικές αλλά ούτε και πολιτικές ευθύνες. Κάτι ήξερε ο εξίσου προβληματικός Νίκος Χρυσάνθου *Αναστασιάδης, όταν διόριζε την Ερευνητική Επιτροπή φιάσκο. ‘’Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει’’.

Για την ιστορία ο Χριστόφιας κατάγεται από το κατεχόμενο χωριό Δίκωμο και στο χωριό Κελλάκι βρέθηκε από σπόντα. Πώς; O πρώην Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, που διόρισε τον Χριστόφια διάδοχο του, λίγο πριν πεθάνει του παραχώρησε την οικία του στο χωριό λέγοντας του ότι το εξής: Να βρεις τον τρόπο να εκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου και όταν το πετύχεις θέλω να φιλοξενήσεις εδώ σε αυτό το σπίτι, όσους περισσότερους μεγάλους ηγέτες ξένων χωρών μπορείς. Είμαι σίγουρος ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του Εζεκία εκεί που βρίσκετε, για τα όσα δεινά αυτό το ανθρωπάκι προκάλεσε στον τόπο του.

Πέραν όμως των κωμικοτραγικών που ακούστηκαν στην Επιτροπή υπήρχε και η θετική πλευρά της όλης υπόθεσης. Πια ήταν αυτή; Όπως μου διηγήθηκε μόνιμος κάτοικος Κελλακίου και καθημερινός θαμώνας του καφενείου στο χωριό, ο οποίος ανήκει στο Κόμμα του Χριστόφια, στο διάστημα που έλειπε ο Χριστόφιας για να ετοιμάσει την κατάθεση του, το καφενείο είχε την τιμητική του. Όλοι οι θαμώνες, τη απουσία του πρώην επαγγελματία καφετζή, ήταν πιο χαλαροί και γελαστοί και δεν ένοιωθαν το σφίξιμο στο στομάχι που ένοιωθαν όταν ο Χριστόφιας ερχόταν καθημερινά στο καφενείο με την συνοδεία του.

Μήπως τελικά αυτή η χώρα δεν είναι μόνο μια μπανανία αλλά και έναν απέραντο καφενείο, μια που καφετζήδες την κυβέρνησαν και όλο κουβέντες του καφενέ ακούς από τον Χριστόφια και τους όμοιους του;      

Όμηρος Αλεξάνδρου

No comments:

Post a Comment

wibiya widget