Friday, July 19, 2013

Ισπανία: Ματωμένοι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Ραχόι


Γκλομπ και μολότοφ σε συγκρούσεις 

διαδηλωτών με την αστυνομία κατά τη 

διάρκεια συγκεντρώσεων εναντίον του

πρωθυπουργού, σε 30 πόλεις της χώρας

Άναψαν τα αίματα στους δρόμους της Ισπανίας με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση γκλομπ και μολότοφ για να καταστείλουν  αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες σε 30 πόλεις της χώρας.

Αίτημά τους η παραίτηση του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, υπό το βάρος του σκανδάλου των μαύρων ταμείων του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Συνολικά τραυματίστηκαν 16 άτομα στη διάρκεια των συγκρούσεων ενώ η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις. Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία του Λαικού Κόμματος και σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αναμένονται και νέες διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες. 

Χτες το βράδυ οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του Ραχόι για την υπόθεση Μπάρθενας. 

Επεισόδια ξέσπασαν όχι μόνο στη Μαδρίτη αλλά και στη Βαλένθια κατά τη διάρκεια της νύκτας, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν δυναμικά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα .Στη συγκέντρωση στη Μαδρίτη αστυνομικοί έκαναν χρήση γκλομπ και μολότοφ.

Τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται τις τελευταίες ώρες υπό στενή πολιορκία με δυνάμεις επιβολής της τάξης να τα περιφρουρούν με τους διαδηλωτές να ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Ένας πρωθυπουργός που ψεύδεται, που βγάζει λεφτά από το επάγγελμά του την ώρα που είναι δημόσιος λειτουργός και είναι παράνομο, δεν μπορεί να διατηρεί τη θέση του. Αυτός ο άνδρας οφείλει να παραιτηθεί και πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, διότι πλέον το Λαϊκό Κόμμα δεν εκπροσωπεί αυτά για τα οποία ψηφίστηκε» δηλώνει ένας διαδηλωτής.

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση να ζητά από τον Πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο για το σκάνδαλο. 

Τον κατηγορεί γι’ αυταρχισμό κι ότι «έχει παραλύσει κάθε δημοκρατική έννοια», ενώ ο Μαριάνο Ραχόι προς το παρόν αποφεύγει κάθε δημόσια αντιπαράθεση.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο για την υπόθεση Μπάρθενας ή να συζητηθεί πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget