Thursday, July 18, 2013

ΗΠΑ: Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε το Ντιτρόιτ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:Ta NEA,19/7/13- 07:25 | 
ΗΠΑ: Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε το Ντιτρόιτ
Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε το Ντιτρόιτ - η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητο
βιομηχανίας- καθώς αντιμετωπίζει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίω
Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε το Ντιτρόιτ - η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας- καθώς αντιμετωπίζει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στην ιστορία των ΗΠΑ που προχωρά σε μία τέτοια κίνηση.
Η αίτηση κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη νομοθεσία θα ξεκινήσει μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, η οποία θα διαρκέσει από ένα έως τρεις μήνες.
Η πόλη προχώρησε στην αίτηση πτώχευσης με σκοπό την προστασία από τους δανειστές και τα συνδικάτα, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τις τελευταίες δεκαετίες το Ντιτρόιτ έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα λόγω της κακής διαχείρισης των διοικήσεων της πόλης, τη μείωση του πληθυσμού και την απώλεια φορολογικών εσόδων.

«Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο βήμα, αλλά είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ντιτρόιτ είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό».
Ο κ. Σνάιντερ ανέφερε επίσης ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.
Σημειώνεται ότι το Ντιτρόιτ έχει πληθυσμό 700.000 κατοίκων, καταλαμβάνοντας την 18η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ. Πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών αφού ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τους 2 εκατομμύρια κατοίκους.

Παρακολουθεί στενά την κατάσταση ο Ομπάμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί στενά με τους ανώτερους συμβούλους του την κατάσταση στο Ντιντρόιτ.
«Ενώ οι ηγέτες του Μίσιγκαν και οι πιστωτές της πόλης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στη σοβαρή οικονομική κατάσταση του Ντιτρόιτ, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με την πόλη, καθώς αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής», δήλωσε η Έιμι Μπράντετζ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget