Saturday, July 13, 2013

«Δεν μετανιώνω για τίποτα», λέει ο Σνόουντεν

Ερασιτεχνική φωτογραφία του Εντουαρντ Σνόουντεν από την κλειστή συνάντηση στο αεροδρόμιο της Μόσχας.
Τόνισε ότι μέχρις ότου κατορθώσει να ταξιδέψει με ασφάλεια από τη Μόσχα στις χώρες που του δίνουν άσυλο, θα το ζητήσει στη Ρωσία.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,AP,REUTER
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν ζήτησε χθες από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να πιέσουν ώστε να σταματήσουν οι ΗΠΑ να παρεμποδίζουν το ταξίδι του από τη Μόσχα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που του έχουν προσφέρει άσυλο. Παράλληλα, τόνισε ότι μέχρις ότου κατορθώσει να ταξιδέψει με ασφάλεια, θα ζητήσει άσυλο στη Ρωσία.
«Γεια σας. Λέγομαι Εντ Σνόουντεν. Μέχρι πριν από ένα μήνα είχα μια οικογένεια, ένα σπίτι στον παράδεισο και ζούσα με μεγάλη άνεση. Είχα επίσης τη δυνατότητα χωρίς δικαστική άδεια να αναζητώ, να κατάσχω και να διαβάζω τις επικοινωνίες σας. Την επικοινωνία όλων ανά πάσα στιγμή. Αυτή είναι η δύναμη να αλλάζεις τη μοίρα των ανθρώπων. Είναι όμως και σοβαρή παραβίαση του νόμου».
Ο 30χρονος Αμερικανός τόνισε ότι δεν μετανιώνει για τίποτα, παρά το κόστος που υφίσταται. «Πιστεύω στην αρχή που διακηρύχθηκε στη Νυρεμβέργη το 1945. “Τα άτομα έχουν διεθνείς υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις εθνικές υποχρεώσεις υπακοής. Συνεπώς οι πολίτες έχουν υποχρέωση να παραβιάζουν τους νόμους του κράτους τους προκειμένου να αποτρέψουν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ειρήνης και κατά της ανθρωπότητας”» είπε ο Σνόουντεν σε κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας και της Human Rights Watch, καθώς και με σημαίνοντα Ρώσο δικηγόρο και με τον Ρώσο βουλευτή Βιάτσελαβ Νικόνοφ.
Προ δύο εβδομάδων ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Σνόουντεν είναι ευπρόσδεκτος στη Ρωσία εφόσον «σταματήσει τις ενέργειες που βλάπτουν τους φίλους μας τους Αμερικανούς». Ερωτηθείς για το αν σκοπεύει, ζητώντας άσυλο στη Ρωσία, να διακόψει τη δημοσίευση των μυστικών εγγράφων της ΝSA, ο Σνόουντεν απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι με αυτό που κάνω βλάπτω τη χώρα μου. Επιθυμώ για την Αμερική ό,τι καλύτερο».
Ο Σνόουντεν ευχαρίστησε τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και το Εκουαδόρ για την προσφορά ασύλου. «Η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου από τη Βενεζουέλα έχει ολοκληρωθεί και κανένα κράτος δεν νομιμοποιείται να παρεμποδίζει το δικαίωμά μου να κάνω χρήση αυτού του ασύλου» τόνισε, καταγγέλλοντας τη θέληση «κρατών της Δυτικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής να δρουν έξω από τα πλαίσια του νόμου». «Γίνομαι στόχος απειλητικής συμπεριφοράς σε απίστευτη κλίμακα» είπε ο Σνόουντεν.
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Μάικλ Μακ Φάουλ, διέψευσε χθες τον ισχυρισμό της εκπροσώπου της Ηuman Rights Watch, Τάνια Λόξινα, ότι ο ίδιος ο πρέσβης της τηλεφώνησε πριν από τη συνάντηση με τον Σνόουντεν και της είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Σνόουντεν παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία και δεν δικαιούται προστασία.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget