Sunday, June 23, 2013

Ονόματα και υπουργεία στη νέα κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΓΡΑΦΟΥΝ
Ονόματα και υπουργεία στη νέα κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Καθοριστικής σημασίας για το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι η συνάντηση που αναμένεται να έχουν σήμερα ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στα δύο κόμματα επικρατεόι πυρετόςς διαβουλεύσεων για τα ονόματα πουα θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση καιτις θέσεις που θα καταλάβουν.
Λιγότερο είναι το πάθος για την προγραμματική συμφωνία την οποία έχουν αναλάβει να συντάξουν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ και ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σε δύο σημαντικές συνεντεύξεις ο κ. Σαμαράς στο Βήμα" και ο κ. Βενιζέλος στο "Εθνος της Κυριακής" οι δύο άντρες σκιαγραφούν τη νέα πορεία, καθώς κια τις σχέσεις τους.
Ειδικότερα:

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως: "Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω... Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως".

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως το βασικό δίδαγμα της κρίσης είναι πως "στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές επιλογές" και σημείωσε ότι και πάλι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και το έκανε".

Οσον αφορά στα ονόματα που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση και τις θέσεις που θα καταλάβουν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σίγουρο είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα απαρτίζεται από πολιτικά στελέχη. Πληροφορίες θέλουν οι αναλογία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε αριθμό υπουργών να είναι ένας προς δύο και ως εκ τούτου στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να μετάσχουν περί τα 15 στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τα σενάρια για τα πιθανά ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικό θώκο έχουν φουντώσει,

Μείζον ζητούμενο παραμένει αν τελικά ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως υπουργός. Αυτό σύμφωνα με την Ιπποκράτους θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει οΓιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας με πιθανό νέο όνομα τον πρώην υπουργό επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη.

Αμετακίνητοι θεωρούνται ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, η υπουργός ΤουρισμούΌλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευ.Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη λίστα των αμετακίνητων λογικά περιλαμβάνονται και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ενώ αμετακίνητος θεωρείται και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτός κι αν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει να αναλάβει το ΥΠΕΞ ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, θα δημιουργηθεί θέση υφυπουργού υπεύθυνου για τη Νέα Δημόσια Τηλεόραση για την οποία πιθανότατα την ευθύνη θα έχειστέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Καυτές πατάτες» θεωρούνται τα υπουργεία που κατείχε η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή το Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η ΝΔ επιθυμεί να το αναλάβει ο αναπληρωτήςΧαρ.Αθανασίου.

Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε ο Δημήτρης Σταμάτης είτε ο Μ. Βολουδάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Σκέψεις επίσης γίνονται για διαχωρισμό του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών με τον Κωστή Χατζηδάκη να παραμένει στο Ανάπτυξης και να ακούγονται έντονα τα ονόματα των Μ. Βορίδη καιΚυριάκου Μητσοτάκη για το Υποδομών.

Το υπουργείο Εργασίας επίσης ακούγεται έντονα ότι θα αποκτήσει νέα ηγεσία με δεδομένες και τις βολές που είχε δεχθεί ο Γ. Βρούτσης από το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της ανεργίας.

Αλλαγές αναμένονται επίσης και στα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας. Το όνομα της Φώφης Γεννηματά ακούγεται για τα δύο πρώτα υπουργεία, ενώ για το Ναυτιλίας ο Κ. Μουσουρούλης μάλλον αποχωρεί με επικρατέστερους τους Μ. Βαρβιτσιώτη ή Μ. Πλακιωτάκη.
Στη λίστα στελεχών του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και ο Γιάννης Μανιάτης για τοΥΠΕΚΑ, όπου είχε θητεύσει και παλαιότερα.

Σχεδόν σίγουροι πάντως πρέπει να θεωρούνται ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 23/6 22:34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget