Sunday, May 26, 2013

O Xάρης Σιαμαρής γράφει για Κυπριακό και Κλήρο Αυστραλίας στα 2000


                                                         Σημειώματα  
γράφει ο Χάρης Σιαμαρής
Σκόρπιες σκέψεις

Πήρα αρκετά τηλεφωνήματα τελευταία από διάφορους συμπάροικους οι οποίοι προσπαθούσαν να κατηγορήσουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ότι τάχα μποϋκόταρε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε η ΣΕΚΑ τον περασμένο μήνα με την ευκαιρία της 26ης επετείου της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής. Μερικοί μάλιστα διατείνονταν ότι είδαν εγκύκλιο που στάληκε στους ιερείς για να μη λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις.

Υπήρξαν ακόμη μερικοί καλοθελητές οι οποίοι έλεγαν ότι οι εντολές για μποϋκοτάρισμα των εκδηλώσεων ήρθε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ύστερα δήθεν, από πιέσεις της Τουρκικής κυβέρνησης. Σε επίμονη άρνηση μου να αποδεχθώ τους ισχυρισμούς τους μου υπέβαλλαν το ερώτημα: "Είδες κανένα παπά στη διαδήλωση; Γιατί δεν ήρθαν;"
Στο τέλος άρχισα κι εγώ να προβληματίζομαι πραγματικά γιατί αυτή η ομαδική αποχή του ιερού κλήρου της πόλης μας από την πορεία διαμαρτυρίας για την Κύπρο. Κάθε χρόνο, όπως όλοι ξέρετε, ήταν αισθητή η παρουσία του κλήρου. Δεν είναι δε λίγες οι φορές που και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και ο Επίσκοπος βάδισαν μαζί μας και εκφώνησαν λόγους που καταδίκαζαν την τουρκική εισβολή και απαιτούσαν μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Η παντελής αποχή του κλήρου και του ίδιου του Θεοφιλέστατου από την πορεία, είναι γεγονός ότι δημιούργησε πολλά ερωτηματικά τα οποία εγώ δεν μπορούσα να απαντήσω. Γι αυτό και δεν μπορούσα να δώσω μια λογική εξήγηση σε όσους μου τηλεφώνησαν και ζητούσαν να μάθουν γιατί δε είδαν ράσα στην πορεία.
Σήμερα είμαι σε θέση να δώσω κάποιαν απάντηση. Την έμαθα όταν πήγα προχθές Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΣΕΚΑ. Δηλαδή, άκουσα αυτά που είπε ο Πρόεδρος κ. Γιαννούδης και έβγαλα τα δικά μου συμπεράσματα.
Οπως ξέρετε, πέρυσι το μνημόσυνο των πεσόντων έγινε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Σάνσιαϊν. Παρέστη σ' αυτό και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο. Αργότερα έλαβε μέρος, αν δεν κάνω λάθος, και στην πορεία διαμαρτυρίας.
Φέτος αποφασίσθηκε από τη ΣΕΚΑ να κάνει και πάλι το μνημόσυνο στην κυπριακή εκκλησία και στάληκε ειδική πρόσκληση-παράκληση στον Θεοφιλέστατο να παραστεί. Ο Επίσκοπος απάντησε στην πρόσκληση λέγοντας ότι τα επίσημα μνημόσυνα πρέπει να τελούνται στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ευσταθίου.
Πάρα κάτω επεξηγεί ότι εγκρίθηκε τον περασμένο χρόνο να γίνει στον Απόστολο Ανδρέα για να δοθεί κάποια τιμή στην εκκλησία με την ευκαιρία της εισδοχής της στους κόλπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ο Επίσκοπος καταλήγει στην επιστολή του ότι αν επιμένετε να κάνετε το μνημόσυνο στον Απόστολο Ανδρέα δεν "είναι για μένα εφικτό να παραστώ".
Δεν ξέρω αν είχε κι άλλες υποδείξεις η επιστολή του Επισκόπου. Δεν ειπώθηκε αν έδωσε εντολή στους ιερείς να μη πάνε ή κάτι παρόμοιο. Μας είπε, όμως, ο κ. Γιαννούδης ότι δεν πήρε την εν λόγω επιστολή. Πήγε, λέγει, στην Κυπριακή Κοινότητα, κάποιος την πήρε και δεν την έδωσε στη Γραμματεία της ΣΕΚΑ. Γι αυτό και η ΣΕΚΑ δεν "υπάκουσε" στις υποδείξεις του Δεσπότη.
Υπήρξε, λοιπόν, κάποια αλληλογραφία μεταξύ του Θεοφιλεστάτου και της ΣΕΚΑ που τα μέλη δεν γνώριζαν. Τώρα, αν αληθεύουν οι διαδόσεις ότι ο Θεοφιλέστατος, ύστερα από την "ανυπακοή" της ΣΕΚΑ να κάνει το μνημόσυνο στον Αγιο Ευστάθιο, έδωσε εντολή στον κλήρο να μή λάβει μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας για την Κύπρο, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η απόφαση του αυτή ήταν άστοχη.
Δεν πιστεύω ότι πρέπει να "τιμωρηθεί" ο αγώνας της Κύπρου αν έγινε κάποιο λάθος. Αν πραγματικά ο κ. Γιαννούδης δεν πήρε την επιστολή του Επισκόπου, όπως ισχυρίσθηκε στη συνεδρίαση της ΣΕΚΑ, τότε δεν ευθύνεται. Αν την πήρε, έπρεπε να έλθει σε επαφή με τον Θεοφιλέστατο για να αρθούν οι τυχόν παρεξηγήσεις. Οπως κι αν έχει, όμως, το πράμα δεν δικαιολογείται κατ' ουδένα τρόπο η απουσία του κλήρου από τους εθνικούς αγώνες. Με κανένα δικαιολογητικό.
Δεν ξέρω αν με αυτά που εξέθεσα πιο πάνω ικανοποιώ την περιέργεια όλων εκείνων που μου τηλεφώνησαν για να μου εκφράσουν τη δυσφορία τους για την απουσία του κλήρου. Δεν ξέρω ακόμα αν η απουσία αυτή ήταν εσκεμμένη ή έγινε κατόποιν ανωτέρας εντολής. Εγώ, πάντως, πιστεύω ότι το σωστό ήταν και ο κλήρος να παραστεί στην πορεία και ο ίδιος ο Θεοφιλέστατος να τεθεί επί κεφαλής, όπως εγίνετο πάντα.
Εάν υπήρξαν διαφορές με την ηγεσία της ΣΕΚΑ ή κάποιου είδους "ανυποκοή" ή παράβαση της εθιμοτυπίας, αυτά τα θέματα μπορούσαν να συζητηθούν ιδιαιτέρως χωρίς να φανεί στα μάτια του κόσμου ότι η Εκκλησία μποϋκοτάρει τον αγώνα της Κύπρου γιατί, όπως διατείνονται μερικοί, στρέφεται εναντίον της Τουρκίας στην οποία βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δυστυχώς, οι καλοθελητές είναι πολλοί. Μεταφράζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τα διάφορα γεγονότα.
Δεν θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με το θέμα αυτό. Ακούσαμε την εκδοχή της ΣΕΚΑ. Δεν ξέρουμε τι έχει να πει ο Θεοφιλέστατος και δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε κανένα χωρίς στοιχεία. Τονίζουμε, όμως, με κάθε σοβαρότητα ότι ο αγώνας της Κύπρου είναι ιερός και δεν πρέπει επ' ουδενί λόγω να μποϋκοτάρεται, να ξεχνιέται ή να παραμερίζεται λόγω προσωπικών διαφορών ή μικροτήτων.
Ας ελπίσουμε ότι, σε μελλοντικές εκδηλώσεις, αν χρειαστεί να γίνουν, ο ιερός κλήρος θα βρίσκεται στις επάλξεις όπως ήταν πάντα και ότι δεν θα δίνεται τροφή σ' αυτούς που καραδοκούν να αδράξουν την ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριο τους.
Χάρης Σιαμαρής
ΥΓ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε μετα τις εκδηλώσεις διαμρτυρίας για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2000.
Το διαβάσαμε στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ Μελβούρνης

No comments:

Post a Comment

wibiya widget