Saturday, May 18, 2013

ΑΘΗΝΑ. Ο Μανάβης του Κουτσιαμπασάκου στην Ταινιοθήκη



Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε 
από το κοινό της Θεσσαλονίκης 

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ 


Θυμάμαι ακόμα το υπέροχο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου" του 1997. Ο Δημήτρης, είχε μόλις λίγα χρόνια πριν επιστρέψει από τις κινηματογραφικές του σπουδές στη Μόσχα και  κουβαλούσε όλη τη σεμνότητα και τον ενθουσιασμό του νέου σκηνοθέτη που επέστρεφε στην πατρίδα του να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Η ταινία εκείνη ήταν μια μνημειώδη καταγραφή της ζωής στο χωριό που επισκεπτόταν παιδί και μια καταγγελία των κινδύνων από τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου. Ο βιασμός της φύσης και η καταστροφή της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου και της παράδοσης, ήταν θέματα που τον απασχολούσαν ιδιαίτερα τότε. Τώρα, στο νέο του ντοκιμαντέρ "Ο Μανάβης" καταγράφει την εβδομαδιαία διαδρομή ενός πλανόδιου μανάβη στα βουνά της Πίνδου, καθόλη τη διάρκεια του έτους, τις τέσσερεις εποχές του χρόνου, βρέξει χιονίσει. Μες στον άγριο χειμώνα αλλά και μες στο κατακαλόκαιρο. Ένας ακόμα ύμνος στην φύση και στον άνθρωπο.                      Χ.Π.  

    


 Ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στα απομακρυσμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου και τους ανθρώπους της, με οδηγό τον πλανόδιο μανάβη Νίκο Αναστασίου που εδώ και τριάντα χρόνια γυρίζει με το φορτηγό του τα χωριά της περιοχής ξεκινώντας από τα Τρίκαλα, καλύπτοντας μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Μαζί με την γυναίκα του Σοφία κάνουν το ίδιο δρομολόγιο μια φορά την εβδομάδα σε όλη την διάρκεια του χρόνου.



  Στην καρότσα του φορτηγού και οι δύο τους γιοι. Κι όλοι περιμένουν τον μανάβη γιατί φέρνει μαζί του προϊόντα που δεν ευδοκιμούν στην περιοχή. Και όχι μόνον. Φέρνει και φάρμακα, είδη χρωματοπωλείου, υδραυλικά κάνει και τον κουρέα ακόμα και τον κούριερ. 



  Ο ήρωας της ταινίας παίζει πολλούς ρόλους στη ζωή, υποκαθιστώντας ανάγκες των ξεχασμένων αγροτών της Πίνδου. Ο μανάβης, είναι η επαφή τους με τον έξω κόσμο.   



  Και το ταξίδι του σκηνοθέτη ακολουθώντας τη διαδρομή του μανάβη και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, άκρως γοητευτικό και αποκαλυπτικό, σε μια άλλη Ελλάδα "μακρινή αλλά και πολύ πιο κοντά μας, απ΄ ό,τι νομίζουμε", λέει ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

  

    Από την Πέμπτη 16 Μαίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στον κινηματογράφο Λαϊς, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 - 136, 210-3609695

   
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2013  


    
 Πηγή: www.lifo.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget