Sunday, April 28, 2013

Διακοπή συντάξεων των Ελλήνων εξωτερικού


 Του
ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μπορεί η ελληνική γραφειοκρατία να λειτουργεί με τα φεγγάρια, αλλά δεν ξεχνά. Κάθε φορά που πιέζεται -από την κυβέρνηση της ημέρας, από την τρόικα ή άλλους παράγοντες- να «εκσυγχρονιστεί» υψώνει τη ρομφαία της και κόβει κοινωνικά επιδόματα συντάξεις ή άλλα κρατικά βοηθήματα που διεκδικούν ή λαμβάνουν Έλληνες πολίτες εντός και εκτός Ελλάδας, χωρίς τις προαπαιτούμενες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις.
Υπό πίεση από την τρόικα να καταγράψει ηλεκτρονικά και τους Έλληνες του εξωτερικού, που λαμβάνουν συντάξεις ή πάσης φύσεως επιδόματα από το ελληνικό Κράτος, η ελληνική γραφειοκρατία αποφάσισε να «αναστείλει» την πληρωμή συντάξεων στους Έλληνες της διασποράς μέχρι να «γνωστοποιήσουν οι δικαιούχοι τα απαραίτητα στοιχεία» στους ασφαλιστικούς φορείς τους (ΙΚΑ και άλλα ταμεία).
Από πολυσέλιδη ενημερωτική εγκύκλιος του ΙΚΑ, Γενική Διεύθυνση Παροχών, Τμήμα Κύριας Σύνταξης, που διέθεσε στο «Νέο Κόσμο» το Γραφείο Τύπου Σίδνεϊ, πληροφορούμαστε, ότι:
«Η διοίκηση του Ιδρύματος (ΙΚΑ) διενήργησε κατά τα έτη 201 1 και 2012 καταγραφή της φυσικής παρουσίας όλων των εν ζωή συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΑΜ, ΕΤΕΑΜ και των ενταχθέντων Ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠΙΛΤ, μόνιμων κατοίκων Ελλάδας ή κατοίκων εξωτερικού που πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου στην Ελλάδα. Από τη διαδικασία αυτή είχαν εξαιρεθεί οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού χωρίς πληρεξούσιο, οι οποίοι ελέγχονται για τη φυσική τους παρουσία με διαφορετικό τρόπο από το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών.
«Συγκεκριμένα, οι μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού χωρίς πληρεξούσιο οφείλουν κάθε έτος να στέλνουν στο ανωτέρω Υποκατάστημα τη «Δήλωση δικαιούχου παροχής σύνταξης», συμπληρωμένη με τα ζητούμενα στοιχεία, υπογεγραμμένη και θεωρημένη από επίσημη αρχή του εξωτερικού (π.χ. Πρεσβεία ή Προξενείο, κρατικοί Φορείς Ασφάλισης, Ορθόδοξη Εκκλησία κ.λπ.).
«Ωστόσο, η διαδικασία αυτή έχει αποδεχθεί επισφαλής, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποστέλλονται οι πρωτότυπες δηλώσεις των συνταξιούχων, σε άλλες πάσχει η θεώρηση κ.λπ. Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η αναθεώρηση της εν λόγω διαδικασίας πιστοποίησης για τους κατοίκους εξωτερικού, η οποία θα είναι εφικτή με ηλεκτρονικό τρόπο και για την οποία θα πρέπει να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι».
Η ίδια εγκύκλιος γνωστοποιεί, ότι έχει ανασταλεί προσωρινά η καταβολή των συνταξιοδοτικών παροχών ( δηλαδή των συντάξεων) σε συνταξιούχους του εξωτερικού, «που δεν έχουν δηλώσει τον Α.Μ.Κ.Α (σ.σ. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) ούτε τον Α.Φ.Μ. (σ.σ. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, αντίστοιχου του RAX File Number, που έχουμε στην Αυστραλία) στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή δεν ταυτίζονται και τα δύο αυτά στοιχεία με-τα τηρούμενα στοιχεία στα αρχεία της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και του Υπουργείου Οικονομικών».
Γιατί πρέπει οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αυτά τα δικαιολογητικά προσωπικά ή μέσω πληρεξουσίου τους στην Ελλάδα; Διότι, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του υπ. Οικονομικών σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών (Αρ. Πρωτ. 15751/340/Φ10060/2012) « δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση συντάξεων και πάσης φύσεως παροχών, επιδομάτων και βοηθημάτων χωρίς την αναγραφή του Α.Μ.Κ.Α. και του Α.Φ.Μ. στα αντίστοιχα παραστατικά». Δηλαδή δεν είναι δυνατή η πληρωμή σύνταξης αν στην εντολή πληρωμής σύνταξης ή άλλων παροχών δεν υπάρχει ο αριθμός του Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ..
Στις 11 Μαρτίου 2013 «το υπουργείο Οικονομικών με άλλο έγγραφό του, Αρ, Πρωτ. 7898/1589/11.3.2013 , έδωσε εντολή νια την προσωρινή αναστολή καταβολής της σύνταξης των συνταξιούχων όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, οι οποίοι δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α και Α.Φ.Μ.
Στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, του τ. ΤΑΠ-ΙΛΤ και του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ), τόσο στους μονίμους κατοίκους Ελλάδας, όσο και στους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού χωρίς πληρεξούσιο στην Ελλάδα ανεστάλη η χορήγηση των συντάξεων από 28.3.2013. Στους συνταξιούχους αυτούς η σύνταξη θα επαναχορηγηθεί μετά την ηλεκτρονική υποβολή του Α,Μ.Κ.Α. και του Α.Φ.Μ. τους, καθώς και των λοιπών στοιχείων που Ζητούνται- από την ηλεκτρονική εφαρμογή «Πληροφόρηση συνταξιούχων εξωτερικού» που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr)».

Όσοι κάτοικοι εξωτερικού έχουν πληρεξούσιο/πληρεσξούσια στην Ελλάδα για να διαχειρίζεται τις υποθέσεις τους μπορούν να τακτοποιήσουν τις συνταξιοδοτικές εκκρεμότητές τους μέσω του πληρεξούσιου/πληρεξούσιάς τους, ώστε να ξαναπάρουν τη διακοπείσα σύνταξη ή άλλες παροχές.
Αυτοί που δεν έχουν πληρεξούσιο ή πληρεξούσια στην Ελλάδα, αλλά έχουν Α.Μ.Κ.Α. και ΑΦΜ μπορούν να μπουν στο ιστότοπο www.ika.gr και να δώσουν τους αριθμούς Α.Μ.Κ.Α. και ΑΦΜ καθώς και άλλα στοιχεία που ζητούνται από το ΙΚΑ.
Αναλυτικά, οι ομογενείς που λαμβάνουν σύνταξή από το Ελληνικό Κράτος πρέπει να γνωρίζουν ότι:
- Έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης από τις 28.3.2013 σε όσους συνταξιούχους δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. κατ' εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, που προϋποθέτει την υποβολή τους, προκειμένου να δικαιολογείται η συνέχιση της χορήγησης συνταξιοδοτικών παροχών. Επίσης, πρόκειται να ανασταλεί σε όσους συνταξιούχους δεν διαθέτουν ένα από τα δύο στοιχεία.
- Οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. ή και Α.Φ.Μ. θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έκδοσή τους, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου.
- Προκειμένου να τακτοποιηθεί η καταβολή της σύνταξής τους, θα πρέπει οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (μεταξύ των οποίων είναι το ονοματεπώνυμο, ο Αριθμός Μητρώου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ. και λοιπά στοιχεία) στην ειδική εφαρμογή «Πληροφόρηση συνταξιούχων εξωτερικού» στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).
 - Για κάθε αναγκαία πληροφορία σχετικά με τον Α.Μ.Κ.Α. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα www.amka.gr, ενώ στην περίπτωση που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α., θα πρέπει να μεριμνήσουν αμέσως για την έκδοσή του, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου, απευθυνόμενοι σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (www.kep.gov.gr) ή στα Γραφεία Α.Μ.Κ.Α. που λειτουργούν στο ΙΚ.Α-ΕΤΑΜ.
- Οι συνταξιούχοι που θα εκδώσουν Α.Μ.Κ.Α. πρέπει να δηλώσουν οπωσδήποτε ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα. Εάν δεν διαθέτουν κατοικία, θα πρέπει να δηλώσουν την ταχυδρομική διεύθυνση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών (Αγησίλαου 48. Τ.Κ. 10436 Αθήνα), ενώ, εάν η διαδικασία γίνεται μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, πρέπει να δηλωθεί η διεύθυνση κατοικίας του προσώπου αυτού.
- Οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν Α,Φ.Μ, μπορούν να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού (Μετσόβου 4. Αθήνα, τηλ. 2108204606, 2108204648-9, faχ: 210 8204653, e-mail:doykatex@1850.syzefxis.gov.gr) είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία έκδοσης Α.Φ.Μ και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες και από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών (στοιχεία επικοινωνίας: Αγησιλάου 48. Τ.Κ. 10436 Αθήνα, τηλ. 2105279945, fax: 2105279973, e-mail: ika001synt@gmail.com.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο του ΙΚΑ, οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, πρέπει να υποβάλλουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για κάθε σύνταξη που πρέπουν, ώστε να ενημερωθεί η συνταξιοδοτική μερίδα τους.
Από τον ίδιο ιστότοπο πληροφορούμαστε, ότι είναι απόλυτα αναγκαίο οι συνταξιούχοι να καταχωρήσουν στις αιτήσεις για έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ τα ίδια, ακριβώς, στοιχεία, που είχαν καταχωρήσει όταν υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησή τους. Η καταχώρηση διαφορετικών στοιχείων αναπόφευκτα θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην πληρωμή της σύνταξης, διότι θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για την ταυτοποίηση των στοιχείων.

Απο το "Νέο Κόσμο " Μελβουρνης

No comments:

Post a Comment

wibiya widget