Wednesday, March 20, 2013

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας επικρίνει τους Ευρωπαίους για την στάση τους έναντι της Κύπρου

20 Mar 2013
Η  Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας άσκησε οξύτατη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο διάσωσης που προσπάθησε να επιβάλει στην Κύπρο φορολογώντας τις καταθέσεις.
Ο πως γράφει ή παροικιακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος" ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας Φίλιπ Λόου είπε ότι έμεινε «κατάπληκτος’ από την απόφαση να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις και αυτό μπορεί να απειλήσει μελλοντικά την παγκόσμια οικονομία.
«Δημιουργεί κακό προηγούμενο γιατί, στο μέλλον, κάθε φορά που μια χώρα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα θα μπορεί να φορολογεί τις καταθέσεις. Αλλά ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, το γεγονός ότι επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι καταθέτες ενδεχομένως να φοβούνται να βάλουν στις τράπεζες τα χρήματα τους  φοβούμενοι ότι  ίσως να φορολογηθούν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό έγινε σε χώρα της Ε. Ε. όπου μάλιστα οι καταθέσεις, έως κάποιου σημείου, είναι εγγυημένες» είπε ο κ. Λόου και πρόσθεσε πως το γεγονός πως τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σημαίνει πως και οι εποπτικές αρχές της Ε.Ε. δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές».
Ο κ. Λόου έκανε τις δηλώσεις αυτές για να υπογραμμίσει πως η  Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας λειτουργεί αποτελεσματικά και θωρακίζει την οικονομία της χώρας.
«Οι έξι διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων τόνωσαν την οικονομία»  δήλωσε πως αν χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget