Friday, March 22, 2013

11 Μαρτίου 1943. Πριν 70 χρόνια. Η Καρδίτσα γίνεται η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη

11 Μαρτίου 1943. Πριν 70 χρόνια. Η Καρδίτσα γίνεται η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ΕΛΑΣ ανατινάζει τη γέφυρα των Στεφανοσαίων  στη σιδηροδρομική γραμμή  Τρικάλων-Καρδίτσας.Στις 11 Μαρτίου 1943 η Καρδίτσας είναι η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1943 που θα έλθουν οι Γερμανοί.

  Το 1941 και ως τα μέσα του 1942 οι Ιταλοί ελέγχουν ακόμη και τον Ορεινό όγκο του νομού Καρδίτσας. Από το φθινόπωρο όμως του 1942, μόνο με τα κιάλια βλέπουν το βουνό! Οι λιγοστοί Έλληνες αντιστασιακοί άρχισαν ήδη να πληθαίνουν και να παρενοχλούν τον εχθρό. Ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Καράμπαλη καθώς και τη γέφυρα στους Στεφανουσαίους μεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων.

Η σιδηροδρομική συγκοινωνία διακόπτεται και ο δρόμος Καρδίτσας - Τρικάλων είναι σε τόσο κακή κατάσταση, ώστε για να έλθει ενίσχυση από τα Τρίκαλα χρειάζονταν πολλές ώρες. Τώρα πια οι Ιταλοί φοβούνται επίθεση ακόμη και στους στρατώνες τους. Κάνουν απανωτές συσκέψεις και τέλος παίρνουν τη μεγάλη απόφαση.

Το βράδυ της 10ης Μαρτίου 1943 επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας και στην πόλη και την ίδια νύχτα φεύγουν σαν κλέφτες προς τα Τρίκαλα. Το πρωί της 11ης Μαρτίου 1943 οι Καρδιτσιώτες ξύπνησαν σε μια πόλη ελεύθερη.

Στις 12 Μαρτίου τα τμήματα της Αντίστασης μπαίνουν συνταγμένα στην πόλη, γίνεται παλλαϊκή συγκέντρωση, εκφωνούνται λόγοι και επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός.

Η Καρδίτσα είναι πια η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη


karditsa-net.gr
 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget