Monday, February 18, 2013

Αλία Παπαγεωργίου. Face 2 Face με την αρχισυντάκτρια της New Europe.


Η Αλία Παπαγεωργίου
Η Αλία Παπαγεωργίου. Φώτο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ/ NEWSVILLE.BE
"To γεγονός που ξεχωρίζω από τη ζωή μου και που άλλαξε την πορεία της ήταν η New Europe που με έφερε στις Βρυξέλλες. Ήρθα σαν δημοσιογράφος για 2 εβδομάδες και τελικά έμεινα για 5 χρόνια."
====
Στο νέο FACES, των Βρυξελλών,η Σώτια Μυτιληναίου έρχεται FACE to FACE με την πάντα χαμογελαστή αρχισυντάκτρια της New Europe, Αλία Παπαγεωργίου!
======
Έχω μεγαλώσει και με τις δύο ταυτότητες. Είμαι μία Ελληνοαυστραλή που μένει στις Βρυξέλλες. Θεωρώ “σπίτι” μου τόσο την Αυστραλία όσο και την Ελλάδα.
Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν για μένα είναι ότι μέχρι πολύ πρόσφατα νόμιζα ότι φοβάμαι πάρα πολύ τα αεροπλάνα. Μετά όμως από ένα πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα το ξεπέρασα.
Στην Αυστραλία οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί. Σε αυτό ίσως να παίζει ρόλο και το περιβάλλον. Είναι μία πανέμορφη, απλωμένη χώρα με πολύ άστατο καιρό αλλά με φανταστικό φως, υπέροχα ηλιοβασιλέματα, πουλιά που το κελάηδημά τους μοιάζει με γέλιο, πολύ καλό καφέ και νόστιμο φαγητό.
Από το πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα εντυπωσιάστηκα από την καθαριότητα και το συντονισμό που επικρατούσαν σε όποιο μέρος και αν επισκεπτόμουν.
Η ενασχόλησή μου με τη δημοσιογραφία συνέβη εντελώς τυχαία. Ζήτησα να κάνω εθελοντικά τις διορθώσεις στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου». Σιγά-σιγά άρχισα να γράφω και τελικά παράτησα τη δουλειά που έκανα μέχρι εκείνη τη στιγμή και αποφάσισα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος.
Η αρχισυνταξία σε μία εφημερίδα είναι ένας σχετικά καινούριος, πολύ ενδιαφέρον και γεμάτος προκλήσεις ρόλος που ανέλαβα εδώ και λίγους μήνες. Έμαθα να είμαι πάρα πολύ οργανωτική, ακόμα περισσότερο υπεύθυνη και να διαχειρίζομαι καλύτερα τον ανθρώπινο παράγοντα.
Μετά από 10 περίπου χρόνια που ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία θα ξεχώριζα σίγουρα τις Βρυξέλλες. Για το επάγγελμά μου δεν νομίζω να υπάρχει κανένα άλλο παρόμοιο πολιτικό τοπίο, εκτός ίσως από την Ουάσιγκτον. Από την πρώτη εβδομάδα που ήρθα, είχα συνεντεύξεις με πρωθυπουργούς, προέδρους και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της Επιτροπής.
Η πολιτική μορφή του τελευταίου αιώνα που ξεχωρίζει για μένα ήταν ο Robert Schumann για την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και την υλοποίησή της.
Έχω παθιαστεί τον τελευταίο καιρό με το θέμα “γυναίκες στην πολιτική” γιατί πιστεύω ότι μπορούν να έχουν μια πιο φιλειρηνική επιρροή στα πράγματα. Θεωρώ τις γυναίκες πολιτικούς σημαντικές μορφές και ιδιαίτερα αυτές της Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ και μου αρέσουν κάποια κομμάτια της Hillary Clinton.
Η υπερδύναμη που θα ήθελα να έχω θα ήταν να μπορώ να γίνομαι αόρατη και να παρακολουθώ τους ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν… περισσότερο από περιέργεια και όχι από κακοήθεια.
To γεγονός που ξεχωρίζω από τη ζωή μου και που άλλαξε την πορεία της ήταν η «New Europe» που με έφερε στις Βρυξέλλες. Ήρθα ως δημοσιογράφος για 2 εβδομάδες και, τελικά, έμεινα για 5 χρόνια. Τώρα πια είμαι η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας.
Συμφωνώ με την άποψη ότι αν οι πολιτικοί χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σωστά θα μπορέσουν να έχουν το feedback που χρειάζεται για να γίνει πιο δημοκρατικό αυτό που κάνουν.
Στην Ελλάδα, αν δεν λύσουμε το... θα το λύσουμε! Η Ευρώπη έχει αποδείξει πανάκριβα ότι δεν θα μας αφήσει να καταστραφούμε. Θα επιβιώσουμε όπως και να έχει! Πιστεύω ότι έχουμε ήδη φτάσει στον πάτο, οπότε από εδώ και πέρα προβλέπω μόνο άνοδο.
Σε όλη αυτή την πορεία για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης θεωρώ ότι ο πολιτικός κόσμος ανταποκρίθηκε καλά. Ερχόταν ένα πρόβλημα και προσπαθούσαν να το αντιμετωπίσουν όσο καλύτερα μπορούσαν ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά έφερναν το θέμα επάνω σε ένα τραπέζι με όλες τις χώρες και εκεί έμπαιναν τα συμφέροντα. Προσπαθούσαν, ουσιαστικά, να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στο στόχο και στα συμφέροντα 27 χωρών κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο.
Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας είναι συγκεντρωμένος στο πώς θα βρει άμεσα χρήματα για να ξεπληρώνει τους τόκους των δανείων. Δεν έχει ακόμα ασχοληθεί με το πώς φτάσαμε ως εδώ και το πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα ώστε να ξεχρεωθεί το ίδιο το χρέος.
H δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα φόβου και αντίδρασης και όχι πραγματικής θέλησης για επάνοδο του ναζισμού.
Το μεγάλο μου πάθος είναι τα social media. Την εποχή που έκανα το μεταπτυχιακό μου, το Λονδίνο ήταν παράδεισος των social media σε σύγκριση με τις Βρυξέλλες που ήταν ακόμα αρκετά πίσω. Τα πάντα, ακόμα και οι βιτρίνες των καταστημάτων, ήταν συνδεδεμένα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα καλύτερα εφόδια-όπλα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος είναι η ικανότητα να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις και η αισιόδοξη σκέψη.

* Η Αλία είναι Ελληνοαυστραλή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη και τη Γλυφάδα και είναι από τους πιο αισιόδοξους και χαμογελαστούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στις Βρυξέλλες. Είναι κόρη της Μυρσίνας και του (συναδέλφου) Δημήτρη Παπαγεωργίου. Σπούδασε Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην Αγγλία και, αργότερα, στο Βέλγιο έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διεθνή Πολιτική. Σήμερα είναι η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας New Europe στις Βρυξέλλες.


 Το παραπάνω κείμενο με τη φωτογραφία,δημοσιεύεται στον έντυπο  "Νέο Κοσμο"  της Μελβούρνης στις 16 Φεβρουαρίου και στην ηλεκτρονική 'εκδοση στις 18 /2/13 με τα στοιχεία http://neoskosmos.com/news/el/node/29090
ΕΠΙΣΗΣ
Διαβάστε ολόκληρη την συντέντευξη όπως πρωτοδημοσιεύθηκε στη NEWSVILLE του Βελγιόυ με στιγμές της πορείας της από τις Βρυξέλλες, την αγάπη της για τα social media και τις δύο πατρίδες της (!) στοhttp://www.newsville.be/gr/Proswpa/FaceToFace-AliaPapageorgiou-NewEurope.asp

No comments:

Post a Comment

wibiya widget