Wednesday, February 6, 2013

Πάλι με Ιθαγενειες ασχολούνται στην Ελλάδα..!!!


Άμεσα πρόκειται  να δοθεί στην δημοσιότητα οι τροποποιήσεις  στον νόμο Ραγκούση για την Ιθαγένεια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νόμος θα προσαρμόζονται στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών επί τω αυστηρότερω, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ανακοινωθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρα.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ κάθε μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελάδα μας κάνει συχνά εμας που ζούμε σε ξενες χωρες, να ντρεπόμαστε.Ας αποφασίσουν κάποτε- όταν δεν ασχολούνται με κομπίνες -οι εκπρόσωποι του Έθνους μας να βγάλουν μια ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και να τν τηρήσουν όλες οι κυβερνήσεις..
Τα κειμενα που ακολουθουν είναι απο  το σημερινό ΘΕΜΑ και την  ΗΜΕΡΗΣΙΑ..
****
Οι πρώτες αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Ιθαγένεια σε ξένους επιχειρηματίες και επιτυγχόντες στα πανεπιστήμια

Οι αλλαγές  θα βασίζονται επίσης στην προγραμματική  συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, σε μια προσπάθεια να μην  ανακύψει ζήτημα από πλευράς ΠΑΣΟΚ  ή Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο κ. Αθανασίου  πρόκειται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει τον νόμο,  ο οποίος μεταξύ των άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει χορήγηση Ιθαγένεια

- σε επιχειρηματίες  που επενδύουν στην Ελλάδα  και

- σε παιδιά  αλλοδαπών που εισάγονται σε  Πανεπιστήμια μετά από πανελλαδικές  εξετάσεις

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ  θεωρούν ότι η απόφαση πρέπει να μελετηθεί με προσοχή. Ως μια πρώτη αντίδραση κύκλοι της Ιπποκράτους επισημαίνουν πως οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς μεγάλες και μάλιστα ριζικές αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία και με βάση τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές πρακτικές για  μετανάστες με μακρά  παραμονή και ιδίως για παιδιά γεννημένα στη χώρα υποδοχής που έχουν φοιτήσει ή φοιτούν στο ελληνικό σχολικό σύστημα και δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα απο την Ελλάδα. Στο ΠΑΣΟΚ επίσης υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται αυτόματα ,μπορεί να γίνεται με απλούς ,ουσιαστικούς ,αξιοπρεπείς και αδιάβλητους  τρόπους διαπίστωσης του ατομικού δεσμού με την Ελλάδα. Σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα για ιθαγένειας που έχουν χορηγηθεί ή για τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές  λόγω παρόδου της προθεσμίας δικαστικής προσβολής των σχετικών πράξεων. Τέλος προβλέπουν ότι ούτως ή άλλως θα υπάρξει ένα ήπιο και λογικό μεταβατικό καθεστώς στο πλαίσιο του Συντάγματος και των σχετικών διεθνών συμβάσεων 

Αντίδραση ΔΗΜΑΡ

Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Φώτη Κουβέλη τόνιζαν ότι ο νόμος Ραγκούση είναι μεν ικανοποιητικός, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστή κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την επιθυμία οι αλλαγές να μην δυσχεραίνουν την λήψη Ιθαγένειας από αλλοδαπούς πολίτες.

Ο αναπληρωτής  υπουργός Εσωτερικών κ. Αθανασίου, αρμόδιος για τα ζητήματα Ιθαγένειας, είχε ζητήσει  προ μηνών με εγκύκλιό του στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων  να αναστείλουν τη χορήγηση Ιθαγένειας μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τότε είχε ξεσπάσει μίνι ένδοκυβερνητική κρίση, δεδομένου ότι η απόφαση δεν είχε γίνει γνωστή στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Με εντολή Σαμαρά οι αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 6/2 13:43
Με εντολή Σαμαρά οι αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας
Εντολή να προωθηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νόμο περί Ιθαγένειας, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου.
Στόχος της κίνησης είναι η σχετική νομοθεσία να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου περί ιθαγένειας, ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση.

Ειδικότερα, αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι ρυθμίσεις που παρείχαν δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς στις δημοτικές και νομαρχίες εκλογές, με μοναδική προϋπόθεση την κάρτα προσωρινής διαμονής.
Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης και η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μόνο απο το γεγονός ότι γεννιούνται στην Ελλάδα, όπως και η διάταξη που τους παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας έπειτα απο εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget