Tuesday, February 19, 2013

Ολάντ: Στόχος μου να κινητοποιήσω γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα


Τη βούλησή του να σταθεί αρωγός της Ελλάδας με κάθε δυνατό τρόπο -επενδύσεις, τεχνογνωσία, ενεργειακή συνεργασία- διετράνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ολάντ: Στόχος μου να κινητοποιήσω γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Γάλλος Πρόεδρος επαίνεσε τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, περιέγραψε το μήνυμα της επίσκεψής του ως «μήνυμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης» και έθεσε ως στόχο αυτής την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Δεν είχε δε κανένα πρόβλημα να απορρίψει τις διάφορες θεωρίες περί προώθησης εξοπλιστικών πρότζεκτς λέγοντας ξεκάθαρα: «Δεν ήρθα εδώ για να πουλήσω όπλα».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου ανοίγει «νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών» περιγράφοντας το νόημα της παρουσίας Ολάντ ως «ψήφο εμπιστοσύνης από την Γαλλία προς την Ελλάδα».
Ολάντ: Στόχοςμου να κινητοποιήσω τις γαλλικές επενδύσεις
«Ήρθα κομίζοντας μήνυμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του σηματοδοτεί την στήριξη της Γαλλίας και την εμπιστοσύνη της για τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.
Υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας ήταν πάντα στο πλευρό των Γάλλων σε όλες τις στιγμές, ακόμη και τις δυσάρεστες . «Όταν ακούω τους Έλληνες ιθύνοντες να μιλούν γαλλικά, πείθομαι γι'αυτό» σημείωσε.
«Στόχος της επίσκεψής μου», τόνισε, «είναι να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ενισχύσουν την εδώ παρουσία τους».
«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, οι σιδηρόδρομοι και θα ανταποκριθούν με κάθε διαφάνεια», συμπλήρωσε.
«Επιτρέψαμε στην Ελλάδα να εξασφαλίσει ρευστότητα. Η δική μας εμπειρία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Σε τομείς όπως η υγεία και ο τουρισμός πρέπει να τη στηρίξουμε, όπως και στη φορολογία, στους μηχανισμούς ελέγχου, στο κτηματολόγιο», είπε ακόμη ο Γάλλος Πρόεδρος που έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως τις επιπτώσεις της ύφεσης: «Πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται σε 6η συνεχή χρονιά ύφεσης και η ανεργία των νέων πλησιάζει το 60% (…) κανένας άλλος λαός δεν έχει υποστεί τέτοια δοκιμασία.
«Η Γαλλία από την αρχή στήριξε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τόνισε και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις και θυσίες, αλλά οφείλαμε να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας και να της δώσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα να πετύχει τους στόχους της...Αλληλεγγύη για μένα δεν είναι μόνο η ρευστότητα αλλά και η ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για την αντίφαση του να μιλά κανείς για ανάπτυξη μετά τον προϋπολογισμό λιτότητας που πρόσφατα ενέκριναν οι 27 της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε πως αν ήταν στο χέρι του, ο ίδιος δεν θα επέλεγε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, ωστόσο όπως τόνισε, στην ΕΕ υπάρχουν 27 κράτη-μέλη. Η στάση που κράτησα ήταν για να υπάρξει μια συμφωνία. Θα μπορούσα να προκαλέσω κρίση, αλλά αυτό τι θα σήμαινε για την Ελλάδα; Αβεβαιότητα στην χρηματοδότηση...» υποστήριξε ο Ολάντ.
Επιπλέον εξέφρασε την εκτίμησή του για την πολιτική στήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση της Γαλλίας στο Μάλι της Αφρικής.
Σαμαράς: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών
Στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δυο χωρών αναφέρθηκε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας την Γαλλία «πολιτικό κέντρο της Ευρώπης» που δίνει μαζί με την χώρα μας τον αγώνα για περισσότερη αλληλεγγύη και μεγαλύτερη ανάπτυξη.
«Ενημέρωσα τον φίλο Γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην καταπολέμηση του ελλείμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και το βαρύ τίμημα που πληρώνει με θυσίες ο ελληνικός λαός, σε ύφεση και ανεργία που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο σε αυτό τον τόπο» είπε ο Α. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν πρωτοβουλίες που θα φέρουν ανάπτυξη, αλλά και μια σειρά επενδύσεων γαλλικών εταιρειών σε τομείς όπως οι μεταφορές και η διαχείριση υδάτινων πόρων, καθώς και η ανάμειξή τους στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, στην υγεία, στο κτηματολόγιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος, εξέφρασε, όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, την στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες να βγούμε από την κρίση μια ώρα νωρίτερα και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζονται στην Ελλάδα, όπως και για μια στενότερη πολιτική, αμυντική, πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών...Θα ακολουθήσουν επαφές μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων και συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών συνδέσμων των δυο χωρών. Θα υπάρχει, η δυνατότητα συμμετοχής της Γαλλίας μέσω του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο που φτιάχνουμε », είπε ο Α. Σαμαράς, γνωστοποιώντας ότι την υπογραφή της συμφωνίας για τον τουρισμό αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών για να συζητηθεί το μεταναστευτικό.
Επίσης, προανήγγειλε την υπογραφή μιας δεύτερης συμφωνίας ανάμεσα στους συνδέσμους βιομηχανιών των δύο χωρών για τη δημιουργία κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο Σαμαράς, σημείωσε ότι η χώρα μας συνεχίζει την προσπάθεια οριοθέτησής της, λέγοντας ότι η Αθήνα είναι προσανατολισμένη σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους γείτονες και προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θα επισκεφθεί εντός 15 ημερών την Τουρκία.
Έβαλε μάλιστα το θέμα σε «ευρωπαϊκό κάδρο» με αναφορές σε μια Ευρώπη πιο ανεξάρτητη ενεργειακά.
Ερωτηθείς για το θέμα της ΑΟΖ, ο Ολάντ χαρακτήρισε ευκαρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη την η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. «Αν η Γαλλία μπορεί να συμβάλει στο να γίνει από κοινού διερεύνηση πλουτοπαραγωγικών πόρων θα το κάνει» τόνισε.
Απαντώντας σχετική ερώτηση για τις σχέσεις της Αθήνας με Παρίσι και Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισε: «Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις, αλλά να ενώνεις, να συνθέτεις. Δεν είναι ανταγωνιστικές οι σχέσεις με τους δυο μεγάλους ευρωπαίους εταίρους. Η συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ αποδίδει καρπούς και με τον πρόεδρο Ολάντ έχουμε ξεκινήσει μια προσέγγιση σε σχεδόν ταυτόχρονη βάση. Οι ελληνογερμανικές και ελληνογαλλικές σχέσεις είναι απολύτως συμπληρωματικές».
Και συμπλήρωσε: «Αυτό που συμβαίνει εδώ σήμερα είναι ότι Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και από την Γαλλία. Η διαπίστωση και μόνο ότι η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης από μόνη της στηρίζει την οικονομία, δίνει ελπίδες και αποτελεί επιτυχία της Ελλάδος για όλη την Ευρώπη».
ΕΘΝΟΣ On Line
13:36 19/2
Διαβάστε ακόμη:
Ολάντ: Λέξη κλειδί η ανάπτυξη

No comments:

Post a Comment

wibiya widget