Saturday, December 15, 2012

Παγκόσμιο σοκ από τη σφαγή παιδιών σε αμερικανικό σχολείο



Μακελειό με 28 νεκρούς - μεταξύ αυτών 20 παιδιά πέντε έως 10 ετών - σημειώθηκε την Παρασκευή στις ΗΠΑ. Ενας 20χρονος, ο οποίος εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας 26 άτομα. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε σκοτώσει τη μητέρα του - δασκάλα στο ίδιο σχολείο - μέσα στο σπίτι τους. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες τραγωδίες με θύματα ανηλίκους στην ιστορία των ΗΠΑ. «Σήμερα οι καρδιές μας ράγισαν» δήλωσε δακρυσμένος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων. 
Δείτε τα βίντεο  
Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά αιματηρών επεισοδίων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ το οποίο ξύπνησε μνήμες από το μακελειό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το 2007, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα.
Η διευθύντρια Ντον Χόχσπρανγκ, ο υποδιευθυντής και η ψυχολόγος του σχολείου, Μέρι Σέρλαχ βγήκαν στον διάδρομο να δουν τι συμβαίνει.

Η Ντ.Χόχσπρανγκ και η Μ.Σέρλαχ δεν γύρισαν ζωντανές.

Οι πληροφορίες για το μακελειό -ίσως η μεγαλύτερη τραγωδία σε σχολείο των ΗΠΑ- παραμένουν συγκεχυμένες.

Ο δράστης, ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα, φέρεται να σκότωσε στο σπίτι του τη μητέρα του, που ήταν δασκάλα στο σχολείο και μετά πήγε στο δημοτικό, μπήκε μέσα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 άτομα, έξι ενήλικες και 20 παιδιά (πιθανώς μία ολόκληρη τάξη). Στη συνέχεια, ο δράστης αυτοκτόνησε.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στο σχολείο. Τρομοκρατημένοι γονείς έφτασαν έξω από το σχολείο Σάντι Χουκ περιμένοντας να μάθουν νέα για τα παιδιά τους, ενώ η αστυνομία και το FBI κατέφθασαν στο σχολείο. Το κτίριο εκκενώθηκε, αλλά αρκετοί μαθητές δεν κατάφεραν να φύγουν.

Οι δάσκαλοί τους έκλεισαν τις πόρτες των μαθητικών τάξεων, συγκέντρωσαν τα παιδιά σε ένα σημείο και προσπάθησαν να τα ησυχάσουν.

Σύμφωνα με τη μητέρα μιας μαθήτριας, σε κάποια παιδιά ειπώθηκε ότι οι ήχοι από τους πυροβολισμούς που ακούγονταν ήταν ήχοι από σφυριά...

Τα παιδιά που επέζησαν μίλησαν για το κουράγιο των δασκάλων τους που έκλεισαν τις πόρτες, τοποθέτησαν πίσω από αυτές θρανία και κάθισαν μαζί τους περιμένοντας τις οδηγίες της αστυνομίας.

Όταν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο, οι αστυνομικοί και οι δάσκαλοι ζήτησαν από τα παιδιά να κρατιούνται σφιχτά από το χέρι και να κλείσουν τα μάτια τους όταν περνούσαν από συγκεκριμένους χώρους.

Ήταν σε αυτούς τους χώρους -δύο αίθουσες σε ένα τμήμα του σχολείου- που εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άκουσαν τουλάχιστον 100 πυροβολισμούς. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με δύο περίστροφα, ενώ μία καραμπίνα βρέθηκε στο αυτοκίνητό του.

Ένα εξάχρονο αγόρι περιέγραψε στη μητέρα του τις φοβερές στιγμές. Ήταν μέσα στην τάξη όταν ο ένοπλος εισέβαλε, πυροβολώντας τη δασκάλα, χωρίς να πει λέξη.

Το αγόρι μαζί με κάποιους φίλους του βγήκαν από την αίθουσα και άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν.

Στο σχολείο φοιτούσαν και τρία παιδιά ελληνικής καταγωγής, τα οποία σώθηκαν.

Η διευθύντρια του σχολείου είχε μόλις εγκαταστήσει νέο σύστημα ασφάλειας στο σχολείο.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ για μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και για την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Κόλουμπαϊν, το 1999, δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Κονέκτικατ.

Για την τραγωδία και τις έρευνες των Αρχών ενημερωνόταν διαρκώς ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μετέφερε στον κυβερνήτη της πολιτείας τα συλλυπητήριά του.

Σε παρέμβασή του εμφανίστηκε δακρυσμένος μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία και κάλεσε σε «ουσιώδη δράση» για το ζήτημα.
Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους σε όλες τις ΗΠΑ με εντολή του Λευκού Οίκου θα κυματίζουν μεσίστιες ως την Τρίτη.
Διεθνής αποτροπιασμός

Την επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε αδιανόητο και αποτρόπαιο το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας, απέστειλε μήνυμα τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης.

Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τη θλίψη και το σοκ της για το μαζικό έγκλημα στο Κονέκτικατ.
«Έχω βαθιά συγκλονιστεί και λυπηθεί από την είδηση για τις απώλειες τόσων ζωών στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ιδιαίτερα διότι τόσα πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά» ανέφερε η βασίλισσα Ελισάβετ.
Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «φρίκη» την τραγωδία στο σχολείο.
«Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε το «σοκ» και τη «φρίκη» της μετά το μακελειό που προκάλεσε 27 νεκρούς, κυρίως παιδιά, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ σήμερα» αναφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σε ανακοίνωσή της.
«Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» προσθέτει.
«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ» αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τονίζοντας ότι «νέες ζωές, φορείς ελπίδας χάθηκαν».


Μία από τις χειρότερες τραγωδίες

Το μακελειό στο Κονέκτικατ είναι μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σε δύο από τα χειρότερα περιστατικά, το 1999 δύο μαθητές εισέβαλαν με όπλα στο Κολουμπάιν του Κολοράντο και σκότωσαν 13 συμμαθητές και καθηγητές τους πριν αυτοκτονήσουν ενώ το 2007 φοιτητής του Virginia Tech άρχισε να πυροβολεί μέσα στο ίδρυμα σκοτώνοντας 32 άτομα.



ΗΠΑ: Μακελειό με πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο στο Νιού Τάουν 
 

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα
ΗΠΑ: Τραγωδία σε δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ 



ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ

 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget