Friday, September 14, 2012

Φιάσκο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών βουλευτών στην Ελβετία..



Με καθυστέρηση 6 μηνών δημοσιοποίησε η Βουλή την αρνητική απάντηση των ελβετικών αρχών να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς που τυχόν να διατηρούν έλληνες βουλευτές στη χώρα τους, επικαλούμενες το σχετικό απόρρητο και οδηγώντας σε φιάσκο τη σχετική πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη ο τότε πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Ευάγγελος Αργύρης είχαν ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία από τις ελβετικές αρχές για πιθανούς «αδήλωτους» τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών. Στην ουσία κάθε βουλευτής υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία επισήμαινε ότι εξουσιοδοτεί της ελληνικές αρχές να ερευνήσουν εάν διατηρεί λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στο συγκεκριμένο αίτημα πάντως ήδη με mails από τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, οι ελβετικές αρχές είχαν απαντήσει ότι το νομικό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να παράσχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία και αναφέρουν:

«Όπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα».


Πηνελόπη Γκάλιου,απο το ΣΚΑΙ 14/09/2012 | 13:07Τελευταία Ενημέρωση: 13:13 14/09/2012

No comments:

Post a Comment

wibiya widget