Wednesday, August 29, 2012

«Αδύναμη η Γερμανίδα Καγκελάριος» … Spiegel: «Βλέπει» υποχώρηση Μέρκελ και παράταση στο ελληνικό πακέτο


Μπορεί η Σιδηρά Καγκελάριος της Γερμανίας να θεωρείται ως η ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης και οι ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης να υποφέρουν από την ύφεση λόγω των γερμανικών μέτρων, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το έγκριτο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” στην ηλεκτρονική του έκδοση. Σύμφωνα με το εν λόγω περιοδικό η Άνγκελα Μέρκελ όχι απλώς δεν μπορεί να εφαρμόσει τις όποιες απειλές έχουν ακουστεί κατά καιρούς από την Ομοσπονδία για «αποβολή των αμαρτωλών χωρών» από την Νομισματική Ένωση, αλλά αντίθετα έχει φέρει τη Γερμανία στο σημείο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
 
«Υπάρχει μια αγγλική φράση που δεν μεταφράζεται ακριβώς στα γερμανικά. «To call a bluff». Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως κάποιος κατάλαβε την μπλόφα, αλλά ότι αυτός που την κάνει οδηγείται στη γωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρόλο που η στάση της Άνγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας παραμένει στη δημόσια συζήτηση η ίδια, ουσιαστικά έχουν αλλάξει πολλά, καθώς η κατάρρευση του ευρώ είναι μια πιθανότητα που θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά περισσότερο τη Γερμανία.
 
«Δείτε για παράδειγμα την στάση της Καγκελαρίου για την Ελλάδα. Επισήμως χρησιμοποιεί την παλιά σκληρή γραμμή. Η Μέρκελ έχει πει επανειλημμένως ότι οι Έλληνες θα εφαρμόσουν αυστηρά τα συμφωνηθέντα μέτρα. Αλλά τελευταία ακούσαμε πως η καρδιά της ματώνει όταν ακούει για τους Έλληνες συνταξιούχους. Η Μέρκελ έχει δηλώσει επίσης πως οι συνέπειες εξόδου για την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία θα είναι ανυπολόγιστες», γράφει το Spiegel.
 
Το περιοδικό αναφέρει ακόμα πως στους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια υποχώρηση της Γερμανίας για τις συμφωνίες με την Αθήνα και θα βρεθεί ένας τρόπος να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα ακόμα και οι πρόσφατες επιθέσεις του Προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι είναι στην ουσία ανόητοι λεονταρισμοί, καθώς στο τέλος η ΕΚΤ είναι αυτή που βάσει καταστατικού της μπορεί να επέμβει για να διασώσει το κοινό νόμισμα με κάθε τρόπο. 
 
«Τα πράγματα είναι περίπλοκα στη Γερμανία. Δεν υπάρχει τρόπος εξόδου από την κρίση που να συμβαδίζει με τις επίσημες δηλώσεις για την τήρηση της αυστηρής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Μπορεί η Μέρκελ να θεωρείται ακόμα στην Ευρώπη ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα, αλλά στην πραγματικότητα έχει κάνει ήδη τον ελιγμό που την έχει βάλει στη γωνία» καταλήγει το “Spiegel”.
ΠΗΓΗ- ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget