Sunday, April 22, 2012

Ο Ολλαντ μπροστα απο τον Α'Γύρο των Γαλλικών εκλογων



Προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ με ποσοστό 28,3% έναντι 25,8% του Νικολά Σαρκοζί από τον πρώτο κιόλας γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών καταγράφουν τα exit polls που έγιναν γνωστά με το κλείσιμο της κάλπης στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Μετά την γνωστοποίηση των exit polls, ο ίδιος ο Ολάντ δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι "o υποψήφιος όλων εκείνων που θέλουν να γυρίσει η σελίδα"...

Νωρίτερα, νούμερα από exit polls είχαν δημοσιευθεί από τηνβελγική εφημερίδα Le Soir, προκαλώντας αναστάτωση στη Γαλλία καθώς οι κάλπες ήταν ακόμη ανοικτές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολάντ αποκτά προβάδισμα, ωστόσο η έκπληξη ακούει στο όνομα Μαρίν Λε Πεν, αφού η ακροδεξιά συγκεντρώνει περί το 20% των ψηφισάντων, δηλαδή ποσοστό που δεν της έδινε κανένα γκάλοπ.

Ο αριστερός Ζαν – Λικ Μελανσόν ακολουθεί με 11,7%, ενώ καταποντίστηκε ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με 8,7% περίπου

Ο Νικολά Σακροζί δύσκολα ελπίζει πλέον σε ανατροπή, σε συνδυασμό με την  αποτυχία του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, προεξοφλούν επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ ως τον νέο Πρόεδρο της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. 

Ωστόσο, είναι προφανές ότι το κλειδί βρίσκεται στους ψηφοφόρους της Λε Πεν για τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί ...μαζί με τις δικές μας εθνικές εκλογές, δηλαδή στις 6 Μαίου.

Μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή υπολογιζόταν κοντά στο 80% του εκλογικού σώματος.
Βασίλης Δαλιάνης


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




Τα ποσοστά ψήφων που έδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών με βάση το 56,05% των ψήφων περίπου στις 22.35 ώρα Ελλάδας είναι τα ακόλουθα:

Φρανσουά Ολάντ Σοσιαλιστικό κόμμα 27,7%
Νικολά Σαρκοζί UMP 26,6%
Μαρίνα Λεπέν Εθνικό Μέτωπο 19,7%
Μελανσόν Ζαν-Λικ Αριστερό Μέτωπο 10,9%
Φρανσουά Μπαϊρού Modem (κεντρώο) 9,2%
Εύα Ζολί Πράσινοι 2,0%
Νικολά Ντιπόν-Ενιάν Παρών για τη Δημοκρατία(γκολικός) 2,0%
Φιλίπ Πουτού Νέο αντι-καπιταλιστικό κόμμα(τροτσκιστής) 1,3%
Ναταλί Αρτό Λαϊκό Αγωνιστικό κόμμα(τροτσκίστρια) 0,7%
Ζακ Σεμινάντ Αλληλεγγύη-Πρόοδος( μη-ταξινομημένο) 0,3%

Η προσέλευση στις κάλπες υπολογίζεται στο  80%, την ώρα που το 2007 ήταν 83,77%, ενώ το 2002 ήταν 71,6%.
Στο μεταξύ μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα στο Παρίσι,γράφει το Newsit, μεταδίδουν ότι "ο σοσιαλιστής Ολάντ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών", αλλά και ότι "εντύπωση προκαλεί το ποσοστό ψήφων 18,2% ως 20%", που συγκέντρωσε η Μαρίνα Λεπέν της άκρας δεξιάς.
"Για τρομερή αποκήρυξη" του νυν προέδρου Νικολά Σαρκοζί κάνει, ήδη, λόγο το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Στη Μιτιαλιτέ, αίθουσα συγκεντρώσεων εμβληματική για την αριστερά, στο Καρτιέ Λατέν, έδωσε ραντεβού στους οπαδούς του ο Νικολά Σαρκοζί και έσπευσε να δηλώσει πως έχει "Εμπιστοσύνη ότι ο ίδιος θα είναι ο νικητής στις 6 Μαΐου, στο β'γύρο των εκλογών" καλώντας τους εκλογείς "να τον ψηφίσουν από αγάπη για την πατρίδα".
Εστίασε, εξαλλου, στο ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται πάντοτε ζωηρά, "να υπερασπίσουν τη γαλλική ταυτότητα, να αναβαθμίσουν τις εργασιακές συνθήκες, να καταπολεμήσουν την λαθρομετανάστευση". "Ας αποφύγουμε τις υποκρισίες", προέτρεψε τέλος ο πρόεδρος Σαρκοζί εν όψει του β'γύρου των εκλογών στις 6 Μαΐου. Αφού ψήφισε στο Παρίσι γύρω στις 12 τοπική ώρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο των Ιλισίων.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα απευθυνθεί στο γαλλικό λαό από την Τιλ στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ,. Δήλωσε ωστόσο στο γαλλικό πρακτορείο  "Πλέον, είμαι ο καλύτερα τοποθετημένος, για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας". Παράλληλα, ο κ. Ολάντ δεσμεύθηκε, σήμερα, "η Ευρώπη επί της προεδρίας του να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και απασχόλησης". Αφού ψήφισε γύρω στις 10 το πρωί, επισκέφθηκε στη συνέχεια, όπως το συνηθίζει, όλα τα εκλογικά κέντρα της περιοχής του. Στις επισκέψεις αυτές συνοδεύονταν από τη σύντροφό του δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ.

Η υποψήφια που προβλέπεται για την τρίτη θέση, η Μαρίν Λεπέν επέστρεψε στο Παρίσι από την εκλογική της περιφέρεια βορειοδυτικά, στο Pas de Calais. "Η Άκρα δεξιά αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση τώρα, απέναντι στη γαλλική Αριστερά", τόνισε στις πρώτες αποψινές δηλώσεις της στο Γαλλικό πρακτορείο η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίνα Λεπέν.
Η Λεπέν έχει ήδη αποσαφηνίσει, όπως θύμισε το Γερμανικό πρακτορείο, ότι στο β'γύρο στις 6 Μαΐου, καλεί τους ψηφοφόρους της "να μη ψηφίσουν 'ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί' ".
Στην πλατεία Στάλιγκραντ πλησίον του κτιρίου που στεγάζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα έδωσε ραντεβού ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ακολουθώντας την πάγια πλέον τακτική του, για υπαίθριες συγκεντρώσεις. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ζήτησε από τους οπαδούς του να δραστηριοποιηθούν για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στο δεύτερο Γύρο.

«Σας το λέω ξεκάθαρα, είναι θέμα συνείδησης τις ώρες αυτές, έχουμε τα κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση» είπε και πρόσθεσε «Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε για να νικηθεί ο Σαρκοζί. Σας ζητώ να μην ολιγωρήσετε και να δράσετε σαν να είχατε να εκλέξετε εμένα τον ίδιο στην προεδρία. Είναι πράξη συνείδησης μη ζητήσετε τίποτα για αντάλλαγμα». Δικαιολόγησε το κάλεσμα αυτό προς τους οπαδούς του υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αυτή είναι αναγκαία γιατί η μάχη που δίνουν «δεν είναι μάχη προσωπική». «Δεν είναι καν μάχη μιας χώρας» πρόσθεσε, «στόχος μας είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι να ανατρέψουμε την τάση στην Ευρώπη που κρατάει και καταπιέζει τους λαούς κάτω από τον άξονα Σαρκοζί- Μερκέλ. Θα πρέπει να τσακίσουμε τον άξονα αυτό στη Γαλλία» κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget