Friday, February 24, 2012

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ..who's the fu.. man.TIRNAVOS APOKRIES.Τυρναβίτικο Καρναβάλι

Έχει και η Μελβούρνη Σήμερα και αυριο αρναβάλι και επειδη δεν ξερουμε τι θα δουμε,ευκαιρία να δειτε τι παρουσιάζουν οι Τυρναβίτες και απο αυριο τα συζητάμε ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι ένα έθιμο με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών. Με την έναρξη του Τριωδίου ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διαρκούν περίπου ένα μήνα. Πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοργανώνονται θεατρικές βραδιές και βέβαια όλα αυτά πλαισιώνονται από άφθονη μουσική και χορό. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων.

Την Καθαρή Δευτέρα, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία συγκεντρώνεται όλος ο Τύρναβος (παλιότερα μόνο οι άντρες) και πρώτα από όλα παρασκευάζουν το «μπουρανί». Πρόκειται για μία χορτόσουπα με βασικά υλικά το σπανάκι και το ξύδι. Αφού σερβιριστεί το φαγητό και με τη λήξη του γεύματος αρχίζει το πραγματικό γλέντι με τραγούδια και χορούς.

Η διαφορά με άλλα γλέντια είναι ότι στον Τύρναβο, βασικό στοιχείο είναι τα φαλλικά ομοιώματα και τα πειράγματα που διακρίνονται από απόλυτη ελευθεροστομία ενώ συνοδεύονται από αντίστοιχες χειρονομίες και κινήσεις των ομοιωμάτων. Η όλη ατμόσφαιρα και πρακτική παραπέμπουν ευθέως σε Διονυσιακά δρώμενα και δε συνίσταται για άτομα με ανεπτυγμένη σεμνοτυφία.

1 comment:

  1. Απλά ήθελα να αναγνωρίσω πόσο απολαμβάνω αυτό το δείχνουν ως ένα podcast και πόσο μεγάλη είναι αυτό το επεισόδιο ήταν ιδιαίτερα. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete

wibiya widget