Thursday, February 16, 2012

Αυστραλία: Μείωση των ανέργων- Αύξηση των μαζικών απολύσεων


Στο 5.1% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία τον μήνα Ιανουάριο, μείωση η οποία θεωρείται προσωρινή, καθώς οι περισσότερες εταιρείες της χώρας προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για τον μήνα Ιανουάριο, δημιουργήθηκαν 46.300 νέες θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 34.000 ήταν μερικής απασχόλησης και οι 12.300 ολικής απασχόλησης. Εκτιμάται πάντως ότι η μείωση αυτή θα είναι προσωρινή καθώς τις τελευταίες μέρες πολλές εταιρείες ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις.
Μόλις σήμερα η εταιρεία Qantas ανακοίνωσε ότι θα μειώσει 550 άτομα του προσωπικού της καθώς τα κέρδη της στο τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν 83% και περιορίστηκαν στα 42 εκατομμύρια δολάρια. Η Qantas υποστηρίζει ότι οι περσινές απεργιακές κινητοποιήσεις της στοίχισαν 194 εκατομμύρια δολάρια, ισχυρισμό που αντικρούουν τα συνδικάτα, τα οποία υποστηρίζουν ότι το τεράστιο κόστος οφείλεται στην υποχρεωτική προσγείωση των αεροσκαφών εκ μέρους της διεύθυνσης της εταιρείας.
Παράλληλα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων, κοστίζει 444 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον το χρόνο. Η Qantas ανακοίνωσε σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία και τις μαζικές απολύσεις«για να διατηρηθεί κερδοφόρα και ανταγωνιστική».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του αρχηγού της Τόνι 'Αμποτ, υποστήριξε ότι η φορολόγηση των ρύπων που επέβαλε η κυβέρνηση θα αυξήσει τα έξοδα της Qantas κατά 110 εκατομμύρια δολάρια και θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις ενώ το ίδιο προέβλεψε ότι θα γίνει και με άλλες εταιρείες.
Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ κατηγόρησε τον κ. 'Αμποτ ότι κινδυνολογεί ανεύθυνα την στιγμή που η ίδια η Qantas διευκρίνισε πως οι απολύσεις δεν έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο φόρο. Η κ. Γκίλαρντ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρνείται να δει την πραγματικότητα. «Η πραγματικότητα είναι πως ο αριθμός των Αυστραλών που εργάζονται βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που ζηλεύουν όλες οι δυτικές οικονομίες», τόνισε.
Τα νέα στοιχεία για την μείωση της ανεργίας αύξησαν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο, ενώ το δολάριο Αυστραλίας συνέχισε την ανοδική του πορεία και έφτασε στα 1.074 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Την ίδια στιγμή όλες οι μεγάλες αυστραλιανές τράπεζες ανακοινώνουν μεγάλα κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο αλλά και μαζικές απολύσεις.
Τελευταία, η Westpac ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το τελευταίο τρίμηνο έφτασαν στο 1.5 δισ. δολάρια αλλά μειώθηκαν 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Westpac ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 400 άτομα, η τράπεζα ΑΝΖ κατά χίλια και η τράπεζα National Australia Bank κατά 100. Η μόνη μεγάλη τράπεζα που δεν ανακοίνωσε απολύσεις είναι η Commonwealth.
Οι αυστραλιανές τράπεζες υποστηρίζουν ότι έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση χρέους της ευρωζώνης καθώς τους κοστίζει ακριβότερα η άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντλούν ετησίως 100 δισ. δολάρια από το εξωτερικό, κυρίως από την Ευρώπη.



No comments:

Post a Comment

wibiya widget