Tuesday, October 25, 2011

Δόλλης: Το κρατικοδίαιτο ΣΑΕ τελείωσε

24 Oct 2011
Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, στην  παρούσα μορφή του, τελείωσε.
Αυτό είναι το νόημα δηλώσεων που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, στο ραδιόφωνο της SBS.
Ο κ. Δόλλης είπε ότι είναι αδύνατον να συνεχίσει να υπάρχει ένας «κρατικοδίαιτος φορέας».
«Αν το ΣΑΕ έχει απήχηση στην ομογένεια και  αυτή το στηρίζει -και οικονομικά- τότε θα συνεχίσει. Αλλά να συνεχίσει να υπάρχει επιδοτούμενο από το ελληνικό κράτος, αυτό δεν  είναι δυνατόν» είπε ο κ. Δόλλης.
Πρόσθεσε πως το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και εκπροσώπησης.
«Το ΣΑΕ», συνέχισε, «εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των οργανώσεων, από όπου πολλοί προερχόμεθα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι εκπροσωπεί το σύνολο του απόδημου ελληνισμού».
Σε ερώτηση αν πάψει να είναι «γνωμοδοτικό όργανο» της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Δόλλης είπε ότι η πρόβλεψη αυτή έγινε με Προεδρικό Διάταγμα και δεν είναι νομοθετική.
«Εγώ», είπε, «θα καταθέσω ειδικό νόμο που θα προβλέπει ακριβώς το ρόλο του ΣΑΕ, τις υποχρεώσεις του, αλλά και τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι του».
 Στο μεταξύ την ετήσια παράταση της αναβολής σύγκλησης της Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της θητείας του νυν προεδρείου, με τροποποίηση του Νόμου 3480/2006 περί λειτουργίας του ΣΑΕ, ύστερα από πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Δόλλη, συμφωνήθηκε στην 8η Συνεδρίαση του προεδρείου συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), παρουσία και του γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.), πρέσβη Πέτρου Παναγιωτόπουλου.
«Η παράταση αυτή, που ο κ. Δόλλης θα παρουσιάσει στην Ελληνική Βουλή, σκοπό έχει να δώσει τη δυνατότητα στα Μέλη του Προεδρείου ΣΑΕ, στα Μέλη του Συμβουλίου παγκοσμίως, και με την βοήθεια της Γ.Γ.Α.Ε. και του αρμοδίου ΥΦΥΠΕΞ, να εξετάσουν όλους τους τρόπους για αυτοχρηματοδότηση του Συμβουλίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΑΕ και προστίθεται: «Στο ίδιο πλαίσιο, με πρωτοβουλία και ομόφωνη πρόταση του προεδρείου, συμφωνήθηκε η από κοινού αλλαγή του Νόμου».
Για την αλλαγή του Νόμου, που θα στηρίζεται στην οικονομική αυτοδυναμία του οργάνου, ο κ. Δόλλης δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει ερήμην του ΣΑΕ και της Ομογένειας. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΑΕ με τον υφυπουργό Εξωτερικών, στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, καθίσταται αναγκαία η άμεση αξιοποίηση των δυνάμεων του Απανταχού Ελληνισμού. Η Ελληνική Διασπορά, που ζει, ευημερεί, προοδεύει και διακρίνεται σε όλους τους τομείς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης, επιθυμεί και δύναται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και προβολή της Ελλάδας και του Ελληνισμού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΑΕ.

ΠΗΓΗ :ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget