Tuesday, October 25, 2011

Βίαιη διάλυση «αγανακτισμένων» στη Μελβούρνη που φώναζαν "αλληλεγγύη στην Ελλάδα"

 Σκηνή από την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την πλατεία Μελβούρνης
<Σκηνή από την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την πλατεία Μελβούρνης. Φώτο: AAP/ Julian Smith
 
 
24 Oct 2011
Η αστυνομία της Βικτώριας διέλυσε βιαία τη συγκέντρωση «αγανακτισμένων» στο κέντρο της Μελβούρνης.
Οι ακτιβιστές είχαν κάνει κατάληψη σε μέρος της κεντρικής πλατείας της Μελβούρνης από το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της ειρηνικής παγκόσμιας διαμαρτυρίας που έγινε σε όλο τον κόσμο.
Ένα από τα συνθήματα των Αυστραλών ακτιβιστών ήταν και «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό».
Ο Δήμος Μελβούρνης, στον οποίο ανήκει η πλατεία, τους έδωσε προθεσμία να αποχωρήσουν σήμερα το πρωί, με το αιτιολογικό ότι «πρόβαλαν τα αιτήματά τους και η πλατεία είναι για όλους».
Όταν αυτοί αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, δόθηκε εντολή στην αστυνομία να επέμβει και όταν ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική αποχώρηση, επενέβη δυναμικά η αστυνομία, ακόμα και με έφιππους αστυνομικούς, και τους διέλυσε, έχοντας προβεί και σε αρκετές συλλήψεις.
«Δεν υπάρχει δικαστήριο που να μας χωρέσει όλους» φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές που υποστήριζαν ότι τους αφαιρείται το δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας.
 Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών και δημιουργήθηκε χάος και πανδαιμόνιο στο κέντρο της πόλης, ενώ διακόπηκε και η συγκοινωνία.
Η πλατεία άδειασε και οι σκηνές των ακτιβιστών διαλύθηκαν και απομακρύνθηκαν, αλλά πολυάριθμοι διαδηλωτές παρέμειναν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, είπε ότι οι διαδηλωτές παραβίασαν τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να βάζουν σκηνές και άλλα αντικείμενα στην πλατεία.
«Ακυρώθηκαν εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί εκεί και είχαμε πολλά παράπονα από τους καταστηματάρχες» είπε και πρόσθεσε: «Η πλατεία πρέπει να ανοίξει για όλο τον λαό».
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η βίαιη διάλυση των ακτιβιστών ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη η βασίλισσα.
Οι διαδηλωτές γνωστοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τους σε άλλα σημεία της πόλης.

ΠΗΓΗ: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget