Tuesday, August 9, 2011

O Eλληνοκαναδός Δ.Καρύγιαννης εκλέγεται 22 χρόνια βουλευτής και μιλά στο Γιάννη Κόντο για όλα..ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

Και ποιος δεν θα ζήλευε τη δόξα και την πολιτική σταδιοδρομία του Ελληνοκαναδού πολιτικού Δημήτρη Καρύγιαννη... Εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια τον "έφαγε" το κοινοβούλιο κερδίζοντας 8 απανωτές εκλογές!!!

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ARIANA REX ..,."Υπάρχουν και καλά παιδιά !!! Στον Καναδά   o βουλευτής κ Δημήτρης (Τζιμ) Καρύγιαννης κέρδισε 8 συνεχής εκλογικές αναμετρήσεις και με διαφορα χιλάδων ψήφων,μέσα σε 22 χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτος,σπάζοντας το ρεκόρ του ομογενή Κώστα Μήτση ο οποίος ήταν βουλευτής του συντηρητικού κόμματος από το 1972 έως το 1993.

Στη συνέχεια μας παρουσιάζει μια συζήτηση  που ο κ Γιάννης Κόντος είχε με τον συμπατριωτη της Καναδικής Βουλής.. χαρείτε την.. 

Ο κ.Καρύγιαννης συζητά με τον κ. Κόντο.

                               ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
«Η σε καθημερινή βάση συνεργασία με τους κατοίκους
της εκλογικής περιφέρειας σου είναι αυτό που μετρά … Αν σε αυτό τον κόσμο δεν δείξεις αφοσίωση δεν σε ξαναβγάζει».  

Tα πάνω & τα κάτω της πολιτικής

Πληθωρικός στην εμφάνιση, άνετος και ειλικρινής στη συζήτηση, φιλικός, και απλός με τους συνανθρώπους του και ευσυγκίνητος στο άκουσμα των λέξεων γονείς, οικογένεια, δικαιοσύνη, πίστη, πατρίδα, αποτελεί το πρότυπο του Έλληνα μετανάστη που με εφόδια τα παραπάνω χαρίσματα και αξίες κατόρθωσε να αναρριχηθεί και να γίνει μέρος της κρατικής εξουσίας για δεκαετίες, αλλά το σημαντικότερο να κρατηθεί σε αυτή χωρίς να φθαρεί η δημοτικότητα του και η ψυχή του. 
Συγκαταλέγεται μέσα στους τρεις μακροβιότερους πολιτικά καναδούς βουλευτές και είναι ο μοναδικός ελληνοκαναδός που κέρδισε 8 εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 22 χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτος, σπάζοντας το ρεκόρ του ομογενή Κώστα Μήτση ο οποίος ήταν βουλευτής του συντηρητικού κόμματος από το 1972 έως το 1993.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΡ. Ποιά είναι η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει ένας βουλευτής για να κατορθώσει να κερδίσει 8 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα με διαφορά αρκετών χιλιάδων ψήφων από τον πολιτικό του αντίπαλο κάθε φορά;
ΑΠ. Η οικογένεια. (Απαντά συγκινημένος γυρνώντας το κορμί του πλάγια για να δείξει με το χέρι του την φωτογραφία με την σύζυγο του και τις πέντε κόρες του που έχει στο γραφείο του).
Αν δεν έχεις την υποστήριξη της οικογένειας και την ευλογία των γονέων δεν γίνεται.
Φυσικά αυτό δεν φτάνει γιατί χρειάζεται να έχεις και την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής σου οι οποίοι παρακολουθούν για κάποια χρόνια όχι το τι τους λες αλλά το τι κάνεις γι αυτούς. Επίσης το πόσο ανταποκρίνεσαι στα καλέσματα τους και τους συμπαραστέκεσαι στα προβλήματα και τις ανάγκες τους, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Με άλλα λόγια η σε καθημερινή βάση συνεργασία μαζί τους είναι αυτό που μετρά.
Όπως λέω στο προσωπικό που εργάζεται στο γραφείο μου, ο κόσμος της περιοχής μου είναι αυτός, που βάζει το βούτυρο στο ψωμί μας και γι αυτό οφείλουμε να τον εξυπηρετήσουμε όταν και όποτε μας χρειαστεί. Αν σε αυτό τον κόσμο δεν δείξεις αφοσίωση δεν σε εκλέγει ξανά.
ΕΡ. Είναι πιο δύσκολο το έργο ενός βουλευτή στον Καναδά του οποίου οι ψηφοφόροι είναι κάθε "καρυδιάς καρύδι", δηλαδή με διαφορετική νοοτροπία, πολιτισμό, συνήθειες, κλπ, από αυτό ενός Έλληνα βουλευτή;
ΑΠ. Εγώ προσωπικά είμαι Colour blind. Δεν με επηρεάζει καθόλου το χρώμα ή από πού κρατεί η σκούφια του κάθε κατοίκου της περιοχής μου. Εγώ το μόνο χρώμα που βλέπω στους ανθρώπους είναι το κόκκινο του αίματος και βάση αυτού τους βλέπω όλους ίσιους και ίδιους.
Στο γραφείο μου μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο σε 13 διαφορετικές γλώσσες και γι αυτό το λόγο έχω το κατάλληλο προσωπικό.
Για να εξυπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου σωστά όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να έρθω στη θέση τους,  δηλαδή σαν να είμαι εγώ ο ψηφοφόρος.  Ότι θα ήθελα εγώ από τον βουλευτή της περιοχής μου φροντίζω και οργανώνομαι έτσι ώστε πάντα να είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στις διαφορετικές  απαιτήσεις των κατοίκων της περιοχής μου.
Τώρα και κάτι άλλο. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω δεκάδες φορές σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως Κίνα, Ινδίες, Πακιστάν, Αφγανιστάν, κ.λ.π. Οι επισκέψεις μου στις πατρίδες των ψηφοφόρων μου με βοήθησαν να καταλάβω περισσότερο τη νοοτροπία τους και αυτοί επίσης να αισθανθούν  πως τους συνδέει κάτι μαζί μου και να με θεωρούν κατά κάποιο τρόπο δικό τους άνθρωπο.
ΕΡ.  Σε τι υστέρησε κατά την γνώμη σας το κόμμα των φιλελευθέρων και γεύτηκε αυτή την πρωτόγνωρη στα χρονικά ήττα; Δεν είχε πειστικές πολιτικές και οικονομικές θέσεις ή ο κ. Ιγνάντιεφ δεν ήταν η τόσο χαρισματική ηγετική μορφή για να βοηθήσει την παράταξη σας;
ΑΠ. Το δεύτερο. Ο κ.  Ίγναντιεφ όταν είχε εκλεγεί αρχηγός του κόμματος είχε πει «εγώ δεν θα αφήσω να με κτυπήσουν όπως τον Ντιόν». Όμως πιστεύω δεν αμύνθηκε όπως θα έπρεπε για να υπερασπίσει τον εαυτό του και το κόμμα του οποίου ηγείτο και κατ’ επέκταση όλους τους υποψήφιους του.
Εκτός του ότι απουσίαζε αρκετό καιρό εκτός Καναδά  πριν αναλάβει την αρχηγία, που θεωρώ ήταν μειονέκτημα, δεν πίστεψε όσο θα έπρεπε στη νίκη για τη μάχη που έπρεπε να δώσει.
Επίσης το κόμμα των φιλελευθέρων δεν είχε και  τον οικονομικό προϋπολογισμό να ξοδέψει χρήματα για να ενημερώσει τους Καναδούς  πιο σωστά μέσα από ένα περισσότερο μεθοδικό marketing.
ΕΡ. Με μόνο 34 βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο οι φιλελεύθεροι θα μπορέσουν να περάσουν την άποψη τους στον κόσμο ώστε στις επόμενες εκλογές να έχουν ελπίδα να γίνουν ξανά κυβερνών κόμμα ή  θα χρειαστούν περισσότερα από 3 - 4 χρόνια;
ΑΠ. Το 1984 το κόμμα μας είχε φτάσει 44 βουλευτές, ενώ το NDP που ήταν τρίτο είχε 38-40 έδρες. Μετά από λίγα χρόνια κατορθώσαμε να κερδίσουμε τις εκλογές από τους συντηρητικούς. Ελπίζουμε και τώρα πως θα γίνει το ίδιο. Η πολιτική έχει και αυτή  τα πάνω της και τα κάτω της.
Βέβαια αυτό προϋποθέτει μετά την εκλογή του προσωρινού αρχηγού που είναι ο κ. Μπομπ  Ρεϊ να εκλεγεί ο νέος ηγέτης του κόμματος. Το καταστατικό όριζε πως η θητεία του προσωρινός αρχηγού διαρκούσε  για  διάστημα 6 μηνών από την παραίτηση του προηγούμενου αρχηγού. Πριν όμως μερικές ήμερες αποφασίστηκε από τα όργανα του κόμματος να παραμείνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2013. Στο συνέδριο δε που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου του 2013 θα εκλεγεί ο αρχηγός που θα οδηγήσει τους φιλελεύθερους στις επόμενες εκλογές.
Υπάρχουν πολλοί μνηστήρες για την αρχηγία των οποίων τα ονόματα παίζουν και ακούγονται καθημερινά στον καναδικό τύπο και άλλα μέσα ενημέρωσης.
ΕΡ.  Όλα τα κόμματα εξουσίας επιδιώκουν την αυτοδυναμία για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο κ. Χάρπερ μετά από δύο θητείες χωρίς αυτοδυναμία που κυβέρνησε κατόρθωσε στις τελευταίες εκλογές να την εξασφαλίσει και μάλιστα ισχυρή. Πιστεύεται θα κυβερνηθεί καλύτερα ο Καναδάς τώρα;
ΑΠ. Δώσαμε την ευκαιρία στον κ. Χάρπερ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Προσωπικά φοβάμαι οι νέοι μετανάστες στον Καναδά θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα παραμονής αλλά και οικονομικά αφού η οικονομία του Καναδά δεν πάει καλά τα τελευταία χρόνια. Μη ξεχνάτε τα 13 δισεκατομμύρια πλεόνασμα που παρέλαβαν από εμάς έγιναν  μέσα σε μια πενταετία 41 δισεκατομμύρια έλλειμμα.
ΕΡ. Το NDP με 102 έδρες,  έχει την δύναμη να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση;
ΑΠ. Και το NDP και εμείς όσο και αντιπολίτευση να κάνουμε και ότι και να λέμε τώρα που ο κ. Χαρπερ έχει την αυτοδυναμία ισχύει αυτό που λέει ο λαός «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».
Τώρα για την αντιπολίτευση του NDP  τι να πω. Είδαμε όλοι πως εκλέχτηκαν ως βουλευτές, υποψήφιοι του NDP που την ημέρα των εκλογών είχαν πάει στο Λας Βεγγας για να παίξουν στο καζίνο ή για διακοπές.  Έτσι φάνηκε πως η ψήφος του κόσμου προς το NDP ήταν μια ψήφος συμπάθειας προς τον Λεϊτον μετά την τελευταία περιπέτεια της υγείας του.
ΕΡ. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τη  μη επανεκλογή του Γιάννη Κάννη και την εκλογή του κ. Κώστα Μενεγάκη;
ΑΠ. Αυτό που έπαθε ο Γιάννης οφείλετε φυσικά στην γενική πτώση του κόμματος των φιλελεύθερων υπό την ηγεσία του Μάικλ Ιγνάντιεφ αλλά και στο γεγονός ότι στην περιοχή του, όπως και στην δική μου, ζουν πολλοί Τάμελς, άνθρωποι που προέρχονται από τη βόρειο Σριλάνκα και έχουν έρθει στον Καναδά μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε εκεί και καταδιωκόμενοι από το εκεί καθεστώς. Είναι σίγουρο πως αυτοί δεν υποστήριξαν τους φιλελεύθερους αλλά έδωσαν την ψήφο τους σε μια ομογενή τους υποψήφια με το NDP. Και κάθε ψήφος προς αυτό το κόμμα αδυνάτιζε τους φιλελεύθερους και δυνάμωνε τους συντηρητικούς. Το γιατί οι Τάμελς δεν ψήφισαν αυτή τη φορά «φιλελεύθερους» υπάρχει εξήγηση. Γιατί στις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες τους εδώ στο Καναδά  είχαμε γραπτή εντολή από τον αρχηγό μας να «σταθούμε μακριά». Αντίθετα με εμάς, το NDP τους πλησίασε, τους άκουσε, τους υποσχέθηκε συμπαράσταση και πήρε την ψήφο τους. Οι ψήφοι αυτών είναι που στέρησαν την επανεκλογή από τον  Γιάννη ο όποιος έχασε με λίγους παραπάνω από 1000 ψήφους.
Ο Κώστας  Μενεγάκης διορίστηκε ως υποψήφιος των συντηρητικών την τελευταία στιγμή γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος που επιθυμούσε να θέσει υποψηφιότητα στην περιοχή. Ουσιαστικά τον έβαλαν για να τον «θυσιάσουν» αλλά ήταν τέτοιο το ρεύμα υπέρ των συντηρητικών που στάθηκε τυχερός πιστεύω. Εκλέχτηκε με το κυβερνόν κόμμα των συντηρητικών οι οποίοι είναι γνωστόν πως αναγνώρισαν  την  FYROM ως «Μακεδονία» ή αρνήθηκαν να στείλουν βοήθεια στην Ελλάδα τότε με τις μεγάλες πυρκαγιές.
Θα ήθελα να δω ποια θέση θα κρατήσει αν προκύψουν θέματα όπως το μακεδονικό ή βοήθειας προς την Ελλάδα για τυχών πυρκαγιές κλπ. Ελπίζω να παίξει κάποιο θετικό ρόλο μέσα στο κοινοβούλιο.
ΕΡ. Οι ομογενείς έχουν τους αριθμούς να επηρεάζουν εκλογικές αναμετρήσεις;
ΑΠ. Όχι. Ίσως όμως σε μερικές γειτονιές που υπάρχει αυξημένος αριθμός ελληνοκαναδών να μπορεί να χρηστεί υποψήφιος βουλευτής ενός κόμματος, κάποιος που είναι αρεστός στον ελληνισμό.
Σήμερα δεν υπάρχουν περιοχές με τόσο έντονο το ελληνικό στοιχειό όπως υπήρξαν κάποιες παλαιοτέρα. Τώρα μόνο όταν η διαφορά ψήφων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου είναι μικρότερη από τον αριθμό των ελληνοκαναδών που ζουν στην συγκεκριμένη περιοχή τότε θα έλεγα η κάθε ψήφος είναι πολύτιμη.
Στη δική μου περιοχή οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι υπολογίζονται 3.000 με 3.500. Επανεκλέχτηκα με πάνω από 5.000 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο. Αν υποθέσουμε δεν με ψήφιζαν οι ομογενείς της περιοχής μου, με τους οποίους φυσικά κρατώ φιλικότατες σχέσεις και με υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και τους ευχαριστώ πολύ,  πάλι φαίνεται πως θα εκλεγόμουν αλλά η διαφορά σίγουρα από τον αντίπαλο μου θα είχε μειωθεί επικίνδυνα. Οπότε θα έλεγα σίγουρα οι ψήφοι των ομογενών βοηθούν αλλά δεν κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα όπως παλαιοτέρα σε ελληνοκρατούμενες περιοχές.

ΕΡ. Την περασμένη εβδομάδα ταξιδέψατε στην Τουρκία για να παρακολουθήσετε τις εκλογές που έγιναν εκεί. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια;
ΑΠ.Πράγματι πήγα εκεί καλεσμένος Τούρκων Κουρδικής  καταγωγής ως ανεξάρτητος παρατηρητής με έξοδα δικά μου. Ταξίδεψα στο «Τάνμπακερ» και από εκεί στη πόλη «Μας». Πριν τις εκλογές η τουρκοκουρδική κοινότητα είχε τρομοκρατηθεί με διάφορες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, όπως για παράδειγμα, όποιος ψήφιζε ή κατέβαινε υποψήφιος κάτω από κουρδικό κόμμα δεν θα είχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αλλά τέτοια φαιδρά.
Όσοι Τουρκοκούρδοι έβαλαν υποψήφιοι, κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι. Σύμφωνα με το νόμο του τουρκικού κράτους για να συσταθεί κόμμα κουρδικό θα χρειαζόταν αυτό να συγκεντρώσει το 10% των ψήφων. Πράγμα αδύνατο να συμβεί σήμερα. Τελικά εκλέχτηκαν 36 Τούρκοι βουλευτές Κουρδικής καταγωγής κάτι που θεωρείται επιτυχία.
Κατά την παραμονή μου διαπίστωσα πως την ημέρα των εκλογών έγιναν ορισμένες παρατυπίες αλλά όχι όμως πολύ σοβαρές για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν συντριπτικά υπέρ του κ. Ερντογάν. Το κλίμα που διεξήχθησαν οι εκλογές ήταν αστυνομοκρατούμενο με τα «ματ» να περιπολούν πριν και μετά τις εκλογές, αλλά δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ: Σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να μας παραχωρήσατε αυτή τη συνέντευξη.
Δ. ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Και άλλους πολιτικούς Ελληνικής καταγωγης του Καναδα ,όπως μας τους παρουσιαζει η Αριανα Ρέξ.
Ariana Rex   : Ακόμα ένα καλο παιδί ο John Κάνης που η εκλογική περιφέρεια του συνορεύει με τον Καρυγιάννη, επίσης επανεκλέγονταν επί 5 συνεχείς φορες με πάντα διπλάσιο αριθμό ψήφων τον αντιπαλων του, αλλα την τελευταία φορα οι δεξιά κυβέρνηση με τα κόλπα της κατάφερε να να τον ρίξει δούλεψε για όλους και ιδιαιτερα για την Ευροκώσταινα http://johncannis.liberal.​ca/biography/
 



 
 
johncannis.liberal.ca
Discover the Liberal Party of Canada—and find out what we stand for. Read the bl...og, meet Interim Leader Bob Rae and our MPs, join the Party, donate & more.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget