Sunday, May 15, 2011

Οταν εµείς βάζαµε Nivea, οι Γερµανοί έτρωγαν µανταρίνια ..Του Νικου Ζώη



ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Aφίσα στα  γερµανικά,  µε την οποία  διαφηµίζονται  τα χανιώτικα  µανταρίνια  στις αρχές  του 20ού αιώνα
Η έκθεση µε παλιές αφίσες των ελληνογερµανικών συναλλαγών δεν φιλοδοξεί να λύσει σύγχρονα προβλήµατα. Καθρεφτίζει όµως την αισθητική που κυριάρχησε στις ανταλλαγές προϊόντων των δύο χωρών για έναν αιώνα.
Λευκό κρασί από τους εύφορους αµπελώνες στις όχθες του ποταµού Ρήνου. Αφρώδης µπίρα του Μονάχου στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας.

Κορινθιακές σταφίδες στα παντοπωλεία του Βερολίνου και από εκεί στα γλυκά της γερµανίδας νοικοκυράς. Οι ελληνογερµανικές εµπορικές συναλλαγές ξεκίνησαν φυσικά από εδώδιµα και ηδύποτα. ∆εν άργησαν, όµως, να συµπληρωθούν από τα πιο χαρακτηριστικά εξαγωγικά προϊόντα των δύο χωρών και να υποστηριχθούν από τις διαφηµίσεις της εποχής.

Η έκθεση «1870 - 1970: ένας αιώνας ελληνογερµανικού εµπορίου στον καθρέφτη της διαφήµισης» του Ελληνογερµανικού Εµπορικού καιΒιοµηχανικού Επιµελητηρίου και του Ινστιτούτου Γκαίτε δεν παρουσιάζει το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών των δύο χωρών µε ολίγη από νοσταλγία, απαραίτητη σε περίοδο κρίσης. «Η αξία της έκθεσης», λέει ο διευθύνων σύµβουλος του Επιµελητηρίου Μάρτιν Κναπ «είναι ιστορική καικαλλιτεχνική. .....

Oλόκληρο το άρθρο θα το βρειτε στα ΝΕΑ του Σαββάτου.. 

Ενδιαφέρον όμως έχει η απάντηση ενός αναγνωστη των ΝΕΩΝ την οποία και σας μεταφέρουμε..
Εμένα η άποψή μου είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσω Γερμανικό προιόν για την επόμενη δεκαετία. Αν αυτή η χώρα που σήκωσε πάλι κεφάλι γιατί η Ευρώπη της επέτρεψε να επανενωθεί κι ας βύθισε όλη τη Γη στον πόλεμο σε όλο τον 20ο αιώνα πιστεύει πως μπορεί να τιμωρεί και να κατακτά με "αλλους" τ΄ροπους πια όσους θεωρεί "κατώτερους", δεν ανήκει στην Ευρώπη! Η Γερμανία ήταν είναι και θα είναι μόνο για τη Γερμανία!! Μια Γερμανία που χτίστηκε πάνω στον κόπο, τη δουλειά και το αίμα εκατομμυρίων μεταναστών!!!

Και κάτι τέτοιες ανούσιες εκθέσεις δεν πείθουν κανένα. Να βγάλουν τις ξανθιές με τις Νιβέες και τις εικόνες με το κρασάκι στο Ρήνο και να βάλουν τις εικόνες του πολέμου και των νεκρών και των παιδιών με πρησμένες κοιλιές!!

Όσο για το Ινστιτούτο Γκέτε, ας περιοριστεί να διδάσκει αυτή την αισχρή, κακόηχη γλώσσα και να αφήσει τις εγκάθετες, σκόπιμες εκθέσεις. Μαζί με τις φωτογραφίες από παλιές ρομαντικές διαφημησούλες μήπως έπρεπε να κρεμάσουν και τα εξώφυλλα των σημερινών φυλλάδων τους με τις ανθελληνικές, προσβλητικές ρατσιστικές εικόνες? Μήπως να κρεμάσουν και τα άρθρα όπου ζητούν να τους δώσουμε μνημεία και νησιά για να μας δανείσουν χρήματα? Γιατί αυτές οι εικόνες είναι η πραγματική, σημερινή Γερμανία και η γνώμη που έχει για την Ελλάδα και τους Έλληνες και όχι η Νιβέα και τα μανταρίνια!!
Dtkris 15/5/2011 08:20

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ > http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4630902&ml=1.  

 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget