Friday, May 20, 2011

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..

Εμεις...πότε θα αναστηθούμε;

Θυμάμαι, όταν πριν χρόνια
που ήμουν στην Αυστραλία καθηγητής σε ιδιωτικό
Ελληνικό σχολείο, είχα βάλει στους μαθητές μου μια έκθεση με θέμα «Γιατί οι Ελληνες
γιορτάζουν το Πάσχα με
μεγαλύτερη λαμπρότητα από τους άλλους Χριστιανικούς λαούς, οι οποίοι γιορτάζουν
τα Χριστούγεννα με αντίστοιχη λαμπρότητα»;

Βέβαια, λόγω
των μαθημάτων ιστορίας
που τους είχα διδάξει, αρκετοί έδωσαν καλές απαντήσεις,
λογικές και εμπεριστατωμένες. Η απάντηση, ωστόσο, που
με είχε εντυπωσιάσει ήταν
η σύνδεση της Ανάστασης
με την Ανάσταση - Επανάσταση του Εθνους των Ελλήνων
το 1821.

H ιστορία μας είναι γεμάτη από Αναστάσεις, Ανατάσεις και Επαναστάσεις. Είναι φυσικός κανόνας και θεμελιωμένος από τον διαλεκτικό υλισμό η μεταβολή και η κίνηση στη φύση («Τα πάντα ρει» έλεγε ο Ηράκλειτος). Ο κόσμος μας δεν εξελίσσεται σαν μια ευθεία γραμμή, αλλά έχει ανόδους και καθόδους, κορυφές και πυθμένες. Κορυφή ήταν η Επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι και το Επος του 1940. Πυθμένας ήταν η ήττα του 1897, το «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» του Χ. Τρικούπη, η Μικρασιατική καταστροφή, το Κυπριακό, η Χούντα κ.τ.λ. Κορυφή ήταν το οικονομικό θαύμα της χώρας μέχρι του Ολυμπιακούς αγώνες και σήμερα είμαστε στον πυθμένα. Εναν πυθμένα που, ίσως, δεν ξέρουμε το βάθος του και σίγουρα δεν γνωρίζουμε πότε και με ποιόν τρόπο θα βγούμε, τον τρόπο με τον οποίο θα Αναστηθούμε.
Ανάσταση και Επανάσταση δεν διαφέρουν και πολύ, όχι μόνο σαν έννοιες, αλλά και σαν λέξεις - ένα «Επ» τις χωρίζει... Σήμερα πιστεύω ότι πρέπει να γίνει Επανάσταση στην χώρα. Επανάσταση στον τρόπο δράσης και σκέψης. Δεν μιλώ μόνο για το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο αφού δεν έχει κάνει την αυτοκριτική του, δεν νομιμοποιείται να υφίσταται με τα σημερινά πρόσωπα.
Επανάσταση θα είναι ένα νέο πολιτικό σύστημα, που θα κυριαρχείται από τον ορθολογισμό, τις καθαρές δημοκρατικές ιδέες, τους καθαρούς κανόνες λειτουργίας της κοινωνίας και του κράτους και την αξιοκρατία.
Πρέπει οι δυνάμεις αυτού του τόπου να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ πρωτοβουλίες με θάρρος και τόλμη. Να κινητοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και όχι οι μεταπρατικές. Το ζητούμενο είναι οι παραγωγή νέου χρήματος.
Πριν από μερικές μέρες είχα πάει σε έκθεση Φ/Β = φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ανθούσα.
Με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι πολλές εταιρείες πωλούσαν άδειες εγκατάστασης Φ/Β. Ερεύνησα, λοιπόν, το θέμα και ω! η έκπληξή μου!!
Με λίγα λόγια το θέμα των φωτοβολταϊκών έχει ως εξής: Βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών μέχρι το 2020 το 20% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Αποφάσισε, λοιπόν, η Κυβέρνηση του 2007 να ξεκινήσει τις διαδικασίες.
Ενέταξε τα Φ/Β συστήματα στον επενδυτικό νόμο και η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) άρχισε να εξετάζει αιτήσεις επίδοξων επενδυτών για να τους δώσει άδεια παραγωγού ή εξαίρεσης.
Από εκεί αρχίζει το αλισβερίσι.
 Αντί ο επενδυτής να ξεκινά την εγκατάσταση του συστήματος, πουλά την άδεια σε άλλον ενδιαφερόμενο που δεν είχε το μέσον να πάρει άδεια. Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο να έχουμε χιλιάδες αιτήσεις και χιλιάδες άδειες Φ/Β. Βγήκαν έτσι οι άδειες στο σφυρί και σήμερα μια άδεια Φ/Β συστήματος 1 μέγαβατ πωλείται 500.000 ευρώ!! Μάλιστα, φίλοι μου, δεν έκανα λάθος: 500.000 ευρώ! Ο «επενδυτής» εισπράττει το χρήμα από μια άδεια που του έδωσε το κράτος και η οποία του στοίχισε το πολύ 15.000 ευρώ.

Εδώ, βέβαια, το κράτος δεν παίρνει τίποτα από την συναλλαγή.
Αδεια βγαίνει, έργο δεν γίνεται.
 Διαπίστωσα ότι άδειες πωλούνται ακόμη και στην
 οδό Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι!!

Ετσι, λοιπόν, αντί να προχωρούν τα έργα, τα οποία θα έφερναν μια ανάπτυξη σε αρκετούς τομείς μέσα στη μιζέρια που ζούμε, έχουμε αγοραπωλησία αέρα.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι έγινε νόμος που απαγόρευε την πώληση αδειών, εν μέσω όμως σθεναρών αντιδράσεων από βουλευτές και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

 Οι παράγοντες αυτοί καθοδηγούνταν, βέβαια, από αυτούς που ήδη είχαν αποκτήσει τις άδειες με την βοήθεια των παραπάνω κρατικών και πολιτικών παραγόντων.
Βλέπετε πώς κλείνει το κύκλωμα;
Παρ’ όλα αυτά ο νόμος ψηφίστηκε.

Σε λίγο καιρό, όμως, και μετά τις αντιδράσεις και τις ισχυρές πιέσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλαξε το σύστημα και η αγοραπωλησία γίνεται συγκεκαλυμμένα με αποτέλεσμα, όπως είπα, να συνεχίζεται στην πράξη αγοραπωλησία αέρα και έργο να μην γίνεται.

Αν δεν επιτρεπόταν η αγοραπωλησία, οι σοβαροί επενδυτές θα έμπαιναν στην αγορά με μικρότερο κόστος και η υλοποίηση των έργων θα είχε προχωρήσει ικανοποιητικά.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα ο αέρας είναι ο βασιλιάς...!

Με το παραπάνω ήθελα να δείξω το τι γίνεται στην χώρα και μόνο σε ένα μικρό τομέα. Ολες οι εταιρείες του χώρου περιμένουν πότε θα ισορροπήσουν οι αγοραπωλησίες για να αρχίσουν να εργάζονται και να κάνουν εγκαταστάσεις.
Δυστυχώς...
Επανάσταση λοιπόν!
Επανάσταση σε όλους τους τομείς.
 Δεν πρέπει να παραμένουμε αδρανείς.
 Πρέπει να κινηθούμε και να κινηθούμε σύντομα, συντονισμένα  και δραστικά ώστε να αναδυθούν οι δυνάμεις αυτού του λαού που αυτή τη στιγμή έχει απονευρωθεί.
Αυτή τη στιγμή ο λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του, όχι μόνο στους πολιτικούς, αλλά και στους συνδικαλιστές.
Χρειαζόμαστε μια νέα οργάνωση του πολιτικού συστήματος και του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ας αυτοοργανωθούμε, όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ του 1974, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα εποχή.
 Μια εποχή δημιουργίας και τσακίσματος του μεταπρατισμού.
Βλέπετε τα αποτελέσματα του κινήματος των διοδίων;
Η αυτοοργάνωση του «δεν πληρώνω» ανάγκασε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις τιμές και την ιδιοκτησία των διοδίων.
Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Από τον μαθητή, τον φοιτητή, τους καθηγητές όλων των βαθμίδων , τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ας αφήσουμε, επιτέλους, να αναδυθούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου.
Φτάσαμε σήμερα μετά από σκληρές περικοπές μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να μην έχουμε πάρει άλλα μέτρα.
Οπως λένε τα τρομολάγνα κανάλια και όπως φαίνεται και από τα γεγονότα, συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη μείωση του χρέους δεν υπάρχει.
Κανένας δεν έβαλε χέρι στα υψηλά εισοδήματα και κανένας δεν προσπάθησε να μαζέψει, τουλάχιστον τα βεβαιωμένα, φορολογικά έσοδα.
Δεν έφταναν όλα αυτά, χάλασε λένε και το TAXIS και δεν μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις επιχειρηματιών, το ΕΤΑΚ κ.τ.λ.
Κανένας δεν βγήκε να εξηγήσει τους λόγους.
 Ποια είναι εδώ η επαναστατική διαδικασία;
Ζητάμε παραίτηση του υπεύθυνου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και κάνουμε τις δηλώσεις μας χειρόγραφα.
Υπολογίζουμε τον φόρο μας και τον πληρώνουμε τώρα.
Αν δεν τον δέχεται η εφορία, τον καταθέτουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Πάμε να ψωνίσουμε στο super market;
 Αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα.
Για ποιο λόγο να αγοράζω γερμανικά, γαλλικά ή αγγλικά;
Υπάρχουν π.χ. και ελληνικές βιομηχανίες καλλυντικών διεθνούς φήμης, γιατί να προτιμούμε τα γαλλικά;
Γνωρίζετε ότι οι εισαγωγές βόειου κρέατος φτάνουν το 1 δισ. ετησίως σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών);
Επανάσταση είναι να μαζευτούν δέκα νέοι πτυχιούχοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που, με σκληρή προσωπική εργασία και ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, να παράγουν κρέας και να υποκαταστήσουν μέρος των εισαγωγών.
Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα, αλλά είναι λίγα.
Αυτό είναι σήμερα Επανάσταση που θα φέρει την Ανάσταση του Εθνους.
Οι αγρότες πρέπει να ξεχάσουν να ζουν με τις επιδοτήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα συρρίκνωση της ελληνικής γεωργίας.
Πρέπει να δημιουργήσουν, όχι μόνο να παράγουν.
Να τυποποιήσουν και να εμπορευτούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και ιδίως στο εξωτερικό.
Είναι αδιανόητο να εισάγεται, όχι μόνο εδώ, αλλά ακόμα και στο Βέλγιο ισραηλιτικός άνηθος.
Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε;
 Επανάσταση είναι να καταργηθούν οι γεωργικοί συνεταιρισμοί και οι ενώσεις οι οποίες βγάζουν συνταξιούχους 45 χρονών.
Οι αγρότες πρέπει να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες.
Επανάσταση είναι η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την παραγωγή.
Η παραγωγή νέων προϊόντων ή η παραγωγή προϊόντων που θα υποκαθιστούν τις εισαγωγές. Επανάσταση είναι να καταγγέλλουμε αυτούς που δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους είτε είναι δημόσιοι είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι.
 Ας αρχίσουμε την Επανάστασή μας από τη νέα τουριστική περίοδο. 
Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ο τουρισμός είναι εθνική περιουσία και όχι περιουσία του κάθε κακού - γιατί υπάρχουν και καλοί - επιχειρηματία, δεν πρέπει να διστάσουμε να τους καταγγέλλουμε είτε για την φοροδιαφυγή που διαπράττουν, είτε για τις ληστρικές τιμές, είτε για τις χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν.
Επανάσταση είναι να δημιουργηθούν νέοι επιχειρηματίες που με σκληρή δουλειά και αυτοθυσία θα δημιουργήσουν.
 Να μην περιμένουν από το σημερινό κράτος και κυρίως αυτούς που το διοικούν.
 Το σημερινό κράτος θέλει ανατροπή για να γίνει σφρυγηλό, ανανεωμένο και δυναμικό που θα σταθεί αρωγός στους δημιουργούς.
Επανάσταση είναι να σταματήσει το Υπουργείο Παιδείας να δίνει κάθε χρόνο νέα βιβλία στους μαθητές.
Ας τα επιστρέφουν για να τα παίρνουν οι επόμενοι μαθητές.
Οποιος κατάστρεψε βιβλίο, το πληρώνει.
Εγραψα παραπάνω κάποιες σκόρπιες σκέψεις που δείχνουν γενικά τις ιδέες μου και τι σηματοδοτεί σήμερα για μας η επερχόμενη Ανάσταση αφού τώρα περνάμε το Αγιο Πάθος. Είναι Επανάσταση, στις ιδέες, στις ενέργειες και πράξεις μας και στον τρόπο σκέψης που πρέπει να αλλάξει. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Ας μην σας κουράσω, όμως, άλλο με τέτοιες σκέψεις και ας κοιτάξουμε να περάσουμε καλά το Πάσχα παρ’ ότι πολλοί από εμάς δεν έχουν φέτος τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες με τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν πειράζει όμως. Εμείς την Ανάσταση πρέπει να την κάνουμε Επανάσταση.!!

*Ο Γιωργος Πένταρης είναι καθηγητής Μαθηματικών και πληροφορικής,ειναι υπευθυνος στα κομπιούτερς του Υπουργείου Οικονομικών και΄στη δεκαετία του 80 ήταν  Γραμματέας της Ν.Ε Πασοκ στη Μελβούρνη..
**Το αρθρο αυτο γραφτηκε λίγο πριν την ...Ανασταση.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget