Thursday, April 7, 2011

Αιχμές Αλογοσκούφη για τη στάση Καραμανλή μπροστά στην κρίση

ΑΘΗΝΑ 06/04/2011

Συνέντευξη - φωτιά του πρώην υπουργός Οικονομίας "δυναμιτίζει" το κλίμα στη ΝΔ. Ο Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στο "Βήμα", αναφέρει ότι ήθελε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, διαφωνούσε.

"Εγώ ήθελα να λάβω μέτρα διότι έβλεπα την κατάσταση της Οικονομίας, αλλά κανένας άλλος στην κυβέρνηση δεν ήθελε", τονίζει ο πρώην υπουργός και προσθέτει ότι ο τότε πρωθυπουργός του έλεγε "άστο για αργότερα", λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών.

Από το 2004, ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίεζαν λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων για προσφυγή στο ΔΝΤ, όπως αποκαλύπτει ο Γ. Αλογοσκούφης, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή και προτιμήθηκε "η ήπια προσαρμογή".

Ο ίδιος σημειώνει ότι  δεν πρόκειται να παραμένει σιωπηλός αναφορικά με την πολιτική που άσκησε την περίοδο της υπουργίας του, υπογραμμίζοντας ότι "δεν φοβάμαι τις εξεταστικές επιτροπές".

"Τι είδους Εξεταστική Επιτροπή λένε ότι θα κάνουν για την οικονομία;. Για να διαπιστώσουν τι γινόταν τότε στην οικονομία και τι γίνεται σήμερα; Να συγκρίνουμε την κατάσταση της οικονομίας, την ανάπτυξη, την ανεργία και την κατάσταση πώς είναι σήμερα. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να κάνουν Εξεταστική, γιατί θα έρθουν όλα στο προσκήνιο", προσθέτει.

"Παραλάβαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση το 2004 από το ΠΑΣΟΚ, με ελλείμματα και κυρίως με την αμφιβολία τι πρόκειται να γίνει στην οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2004, με τα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας είπαν κοφτά: “Πρέπει να προσφύγετε στο ΔΝΤ, δεν γίνεται διαφορετικά”, λέει.

Και συμπληρώνει: "Στην αρχή επιχείρησαν να μας πουν ότι κακώς μπήκαμε στην ΟΝΕ, ότι δεν έπρεπε καν να είμαστε μέλη της ευρωζώνης. Σε διάστημα λίγων ημερών είδα τον κ. Νικόλα Σαρκοζί, που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών, τον κ. Αϊχελ, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στην κυβέρνηση του κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς και τον πιο σκληρό τότε απ΄ όλους, τον Ολλανδό κ. Ζαλμ. Αυτός έλεγε περισσότερο ότι πρέπει να προσφύγουμε στο ΔΝΤ".

Αντ' αυτού προτιμήθηκε από την τότε κυβέρνηση η πολιτική της "ήπιας προσαρμογής"- ο κ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει ότι επιχείρησε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να "μαζέψει τα ελλείμματα, μόνο που με την ήπια προσαρμογή η χώρα μπήκε σε επιτήρηση".

Γιατί, όμως, δεν ελήφθησαν μέτρα μετά το 2007
; Ο πρώην τσάρος της οικονομίας διατυπώνει την εξής άποψη: "Ήρθαν η πολιτική κρίση, με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε η κυβέρνηση, η σκανδαλολογία, η οικονομική κρίση, η προοπτική των πρόωρων εκλογών και δεν ελήφθησαν μέτρα".


"Ο κ. Καραμανλής τα γνώριζε, τα έβλεπε, προσπαθούσε. Δεν μου είπε ποτέ να μην κάνω το ένα ή το άλλο, δεν διαφωνούσε, τα ζούσε όλα αυτά, αλλά είχε την πολιτική πίεση. Διέθετε, βλέπετε, ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Μου έλεγε απλώς “άστα για αργότερα”, είχε πλήρη συνείδηση τι ακριβώς συνέβαινε στην οικονομία", τονίζει ο κ. Αλογοσκούφης.

Αποκαλύπτει γιατί έμεινε εκτός κυβερνήσεως το 2008
: "Δεν ήμουν διατεθειμένος να παραμείνω στην κυβέρνηση αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να λάβει μέτρα. Ο κ. Καραμανλής δεν φαινόταν διατεθειμένος να λάβει μέτρα γιατί υπήρχε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών. Άσε τότε που πολλοί στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι το πολιτικό κόστος, μας έλεγαν να πάρουμε πίσω και αυτά τα μέτρα που είχαμε λάβει. Ο κ. Καραμανλής πάντως κατά την προεκλογική περίοδο είπε όλη την αλήθεια στο λαό. Γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε".

Αναφορικά με τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία
, ο κ. Αλογοσκούφης τα χρεώνει σε "λανθασμένες προβλέψεις του κ. Παπαθανασίου", επισημαίνοντας: "Προέβλεπε, π.χ.,ότι το έλλειμμα θα είναι 6% και δεν ήταν αυτό. Και ξέρετε γιατί συνέβαινε αυτό; Επειδή αργούσαν να έρθουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και σήμερα δεν γίνεται κάτι παρόμοιο; Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα θα είναι εφέτος γύρω στο 9% και, όπως αποδείχθηκε, έφτασε στο 10,6%;".

No comments:

Post a Comment

wibiya widget