Thursday, March 31, 2011

NA ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ λέει ο διευθυντης του Αγγλικου Μουσείου

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΔΝΕΥ The Sydney Morning Herald
Με συνέντευξή του στην αυστραλιανή εφημερίδα The Sydney Morning Herald, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο ένθετο Spectrum της εφημερίδας, περιλαμβάνεται δισέλιδο αφιέρωμα και συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ, με αφορμή τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει στο Art Gallery στο Σίδνεϊ στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του.
Ο κ. ΜακΓκρέγκορ, μιλώντας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, επισημαίνει: «Τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους, ως αφηγητής όλης της ανθρώπινης ιστορίας, συνεπώς είναι απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα».
Όπως είπε, το μουσείο είναι πρόθυμο να τα δανείσει με σειρά προτεραιότητας στην Ελλάδα, κάτι που το έχει ήδη προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση για να εισπράξει αρνητική απάντηση.
Το Βρετανικό Μουσείο έχει πολλές φορές στο παρελθόν εκδώσει ανακοινώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο. Όταν εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ακρόπολης, είχαν εμφανιστεί «πρόθυμοι» να δανείσουν τα Μάρμαρα, φτάνει η ελληνική κυβέρνηση να αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο, πρόταση φυσικά που δεν έγινε δεκτή.
ΝΚ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget