Monday, March 21, 2011

Στο δικαστήριο της Χάγης Ελλάδα και Σκόπια

Στη Μακεδονία της Θεσσαλονίκης (21.3.11) διαβάζουμε:

Αρχίζει σήμερα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης η προφορική διαδικασία της προσφυγής που κατέθεσε η ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας επικαλούμενη παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας που είχαν συνυπογράψει οι δύο πλευρές το 1995.


Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της εξέτασης της προσφυγής που κατέθεσε η ΠΓΔΜ στις 13 Νοεμβρίου 2008. Είχε προηγηθεί η γραπτή διαδικασία, κατά την οποία οι δύο χώρες κατέθεσαν υπομνήματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το δικαστήριο με την έναρξη της προφορικής διαδικασίας. Στην προσφυγή της η ΠΓΔΜ επικαλείται παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ λόγω της αντίρρησης της χώρας μας στην πρόσκληση για προσχώρηση της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.
Η προφορική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και θα διεξαχθεί σε δύο γύρους. Η ΠΓΔΜ θα εκθέσει τα επιχειρήματά της σήμερα και αύριο και θα ακολουθήσει η Ελλάδα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο δεύτερος γύρος της προφορικής διαδικασίας θα αρχίσει στις 28 του μήνα, οπότε η πλευρά της ΠΓΔΜ θα απαντήσει στα επιχειρήματα της ελληνικής και στις 30 Μαρτίου θα είναι η σειρά της Ελλάδας. Οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες και θα μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του ΔΔΧ, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες.
 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget